28/5/15

Χαιρετισμός του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο σεμινάριο «Κράτος Δικαίου, Δικαστική Προστασία και Οικονομική Κρίση»

Χαιρετισμός του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο σεμινάριο
«Κράτος Δικαίου, Δικαστική Προστασία και Οικονομική Κρίση»


Σας καλωσορίζω στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας με ιδιαίτερη χαρά και τιμή.

Η ορθή και επαρκής επιμόρφωση των Δικαστών και των Δικηγόρων της Κύπρου σε θέματα δημοσίου δικαίου, είναι μεγάλης σημασίας για τη λειτουργία του δικαιικού μας συστήματος και την απονομή της δικαιοσύνης.   Στόχος του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι η ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης στον τόπο μας και η διατήρηση και ενίσχυση του Κράτους Δικαίου. Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου και όλοι είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου. Αυτές είναι οι αρχές στις οποίες βασίζεται το σύστημά μας και μόνιμη μας επιδίωξη είναι η κατίσχυση της ισχύος του δικαίου επί του δικαίου της   ισχύος.

Η απονομή της δικαιοσύνης δεν εξαρτάται, βέβαια, μόνο από τους Δικαστές και τα Δικαστήρια. Εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, και από την Πολιτεία η οποία οφείλει να παρέχει στην ανεξάρτητη δικαστική εξουσία όλα τα απαραίτητα εφόδια για την απρόσκοπτη και ομαλή διεκπεραίωση του καθήκοντος της. Η ασφάλεια των Δικαστηρίων και των Δικαστών και η προστασία της αξιοπρέπειας τους είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Η ίδρυση και λειτουργία όλων των αναγκαίων Δικαστηρίων είναι επίσης υποχρέωση της Πολιτείας. Χρειαζόμαστε, επειγόντως, Πρωτοβάθμιο Διοικητικό Δικαστήριο, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στον τεράστιο όγκο εργασίας που έχουμε να διεκπεραιώσουμε. Η Πολιτεία έχει ήδη καθυστερήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ίδρυση αυτού του Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα τη μεγάλη επιδείνωση του προβλήματος των καθυστερήσεων.

Το επίπεδο απονομής της δικαιοσύνης στην Κύπρο, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν, είναι υψηλό. Η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας είναι δεδομένη και η εντιμότητα της δεν έχει αμφισβητηθεί ούτε και υπήρξαν οποιεσδήποτε διώξεις ή μομφές εναντίον των Μελών της.

Παρά τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους της πατρίδας μας για 41 χρόνια, την, εξ´ αιτίας της κατοχής, μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεγάλου μέρους του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και παρά τη δεινή οικονομική κρίση που περνούμε τα τελευταία χρόνια, το Κράτος δεν έχει καταρρεύσει και αυτό οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, και στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης μας, μπορώ να δηλώσω, με την απαραίτητη, για ένα Δικαστή, σεμνότητα.

Επανερχόμενος στο διήμερο Σεμινάριο μας, παρατηρώ ότι το θέμα του είναι άκρως ενδιαφέρον και επίκαιρο: «Κράτος Δικαίου, Δικαστική Προστασία και Οικονομική Κρίση».

Οι ομιλητές-εισηγητές είναι διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελλάδας:

Η κυρία Θεοδώρα Αντωνίου, Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κυρία Αικατερίνη Ηλιάδου, Λέκτωρ Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Βασίλης Κονδύλης, Καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος συνέβαλε ενεργά στη διοργάνωση του Σεμιναρίου.

Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας, Επίκουρος Καθηγητής.

Ο κ. Ανδρέας Τσουρουφλής, Λέκτωρ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, και

Ο κ. Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι διακεκριμένοι συντονιστές μας είναι ο κ. Αθανάσιος Ράντος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, πολύ γνωστός και διακεκριμένος νομικός και σεβαστός στους νομικούς και δικαστικούς κύκλους της Κύπρου, ο οποίος ήλθε ειδικά γι´   αυτόν τον σκοπό. Ο κ. Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, Καθηγητής Νομικής και διακεκριμένος νέος δικηγόρος και η κα Ρένα Παπαέτη, έμπειρη Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και πολύ γνωστή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η παρουσία του καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Φλογαίτη, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και διακεκριμένου νομικού, πολύ γνωστού στην Κύπρο, μας δίνει ιδιαίτερη χαρά και τιμή.

Ευχαριστώ θερμά τους Διοργανωτές του Σεμιναρίου, τους ομιλητές-εισηγητές, όλους τους Συντονιστές και όλους τους συμμετέχοντες. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον καλό συνάδελφο κ. Γεώργιο Ερωτοκρίτου που είναι η ψυχή της επιμόρφωσης στο Ανώτατο Δικαστήριο. Κατέβαλε άοκνες προσπάθειες για την πραγματοποίηση και επιτυχία του Σεμιναρίου.

Εύχομαι Καλή Επιτυχία!

---------------------