28/5/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Γ’ Πρόγραμμα ΡΙΚ σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Γ’ Πρόγραμμα ΡΙΚ
σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό


Με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών για το Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, σήμερα οι δύο διαπραγματευτές αναμένεται να παρουσιάσουν στους δύο ηγέτες αυτά που είχαν συζητήσει κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης, «δηλαδή, μια αξιολόγηση της κατάστασης πραγμάτων, πού βρισκόμαστε, πού συμφωνούμε, πού διαφωνούμε, έτσι ώστε να είναι εφικτό να επαναρχίσει ο ουσιαστικός διάλογος και, δεύτερο, έναν κατάλογο με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με εισηγήσεις από τις δύο πλευρές –κατάλογος από τον οποίο οι ηγέτες θα λάβουν αποφάσεις για ΜΟΕ που ενδεχομένως κρίνουν σκόπιμο, οι ίδιοι και μόνο, που θα ήταν καλό να υιοθετηθούν».

Η χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών, είπε, κράτησε μέχρι αργά το βράδυ αλλά και πριν τη συνάντηση η δική μας πλευρά είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις προετοιμασίας της σημερινής συνάντησης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η συνάντηση θα ξεκινήσει σήμερα, στις 9.30 π.μ. και αναμένεται, ενώπιον των διαπραγματευτικών ομάδων, οι δυο διαπραγματευτές να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους. Ακολούθως, βάσει των αποτελεσμάτων και στα δύο θέματα –και στο θέμα της αξιολόγησης και στο θέμα των ΜΟΕ-, οι ηγέτες θα αποφασίσουν για το πώς θα προχωρήσουν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Μέχρι στιγμής, επειδή έχουν ακουστεί τόσα πολλά στο θέμα των οδοφραγμάτων, δεν έχει ληφθεί απόφαση για κάποιο οδόφραγμα ή συγκεκριμένο ΜΟΕ. Δεν υπάρχουν εισηγήσεις, υπάρχει καταγραφή ιδεών για ΜΟΕ. Σε αυτή την καταγραφή ιδεών υπάρχουν και οδοφράγματα».

Και συμπλήρωσε: «Τα ΜΟΕ που έχουν καταγραφεί δεν περιορίζονται σε οδοφράγματα, παρόλο που ο δημόσιος διάλογος έχει περιοριστεί στα οδοφράγματα. Η αρχή που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες είναι ότι όποιες ανακοινώσεις για ΜΟΕ θα πρέπει να είναι επωφελείς για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους. Αυτή ήταν η μια «προϋπόθεση». Η δεύτερη, να εξυπηρετήσει τον στόχο των συνομιλιών που είναι ο τερματισμός του απαράδεχτου στάτους κβο. Αυτά είναι τα δύο κριτήρια που θα έχουν οι δυο ηγέτες στο μυαλό τους σήμερα λαμβάνοντας αποφάσεις. Δεν μπορώ ούτε εγώ, ούτε κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα της συνάντησης των δύο ηγετών», είπε.

Πρόσθεσε, δε, ότι «καταρχάς, θα πρέπει να δουν οι ηγέτες σε ποιο στάδιο έφτασε η αξιολόγηση, αν για παράδειγμα ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση ή όχι. Είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να δούμε. Ακολούθως, αναλόγως των αποτελεσμάτων, κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί το πώς προχωράμε στην ουσία της συζήτησης, στη διαπραγμάτευση. Κάποια πράγματα είναι καθορισμένα και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν –αφού κι ο κ. Ακιντζί δημόσια έχει δηλώσει για το κοινό ανακοινωθέν-, καθορίζονται από το κοινό ανακοινωθέν. Για παράδειγμα, η διαπραγμάτευση, μια σημαντική πτυχή, η οποία ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη δική μας πλευρά, ήταν απαίτησή μας λαμβάνοντας υπόψη το τι γινόταν στις προηγούμενες συνομιλίες, αυτή η διασταυρούμενη διαπραγμάτευση σίγουρα θα είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό των συνομιλιών».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Υπάρχει μια συμφωνία της 17 ης Σεπτεμβρίου 2014, για το πώς προχωρούμε στην τρίτη φάση –διακυβέρνηση, περιουσιακό, πτυχές εδαφικού. Αυτή θα είναι, φαίνεται, η θεματολογία επανέναρξης του ουσιαστικού διαλόγου. Επαναλαμβάνω, οι ηγέτες έχουν την ευχέρεια να αποφασίσουν ή, αναλόγως αποτελεσμάτων, να κρίνουν κάτι διαφορετικό. Δεν μπορεί κανείς να αποφασίσει εκ μέρους τους ή να αναφέρει μετά βεβαιότητας σε ποιος σημείο θα συμφωνήσουν».

«Η συζήτηση θα εξελιχθεί αναλόγως των αποτελεσμάτων που θα φέρουν οι δύο διαπραγματευτές. Είχαν πέντε συναντήσεις, η χθεσινή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία και του κ. Έιντεν και [οι διαπραγματευτές] θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους στους δύο ηγέτες», πρόσθεσε.
 
Κληθείς να σχολιάσει την ύπαρξη δυστοκίας για τα ΜΟΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Δεν υπάρχει δυστοκία για τα ΜΟΕ, οι συζητήσεις γίνονται σε πολύ καλό κλίμα, και δεν μπορεί να είναι και διαφορετικό το κλίμα γιατί το κλίμα καθορίζεται από τις συναντήσεις των ηγετών. Έχουν ξεκαθαρίσει από την αρχή της διαδικασίας, ότι είναι μια νέα προσπάθεια, στην οποία οι δύο ηγέτες είναι αποκλειστικοί πρωταγωνιστές. Όταν το κλίμα ανάμεσα στους ηγέτες είναι θετικό, δεν μπορεί παρά να είναι και το κλίμα ανάμεσα στους διαπραγματευτές».

Ερωτηθείς για τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, είπε ότι δεν υπάρχει καθορισμένο πλαίσιο, αλλά θα εξελιχθεί αναλόγως της συζήτησης.

Σε ερώτηση για το τι θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «οι ηγέτες θα καθορίσουν συγκεκριμένους όρους εντολής, όχι με την αυστηρή έννοια του όρου, για το πώς θα εργάζονται [οι δύο διαπραγματευτές] και πώς θα φέρνουν ενώπιον των ηγετών τα αποτελέσματά τους».

«Από δικής μας πλευράς», είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, «υπάρχει η ετοιμότητα, έχει γίνει και αρκετή προεργασία, είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή τη νέα προσπάθεια και ευελπιστούμε μέσα από ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο να δημιουργηθούν θετικές προοπτικές».

Ερωτηθείς για το ευρύτερο κλίμα που επικρατεί γύρω από το θέμα των συνομιλιών, είπε: «Γενικότερα, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, παραμένουμε σοβαροί, αναμένουμε να επαναρχίσει ο διάλογος, να δούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πώς προχωρά η διαδικασία. Εκεί θα κριθεί η όλη προσπάθεια, πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία και υπάρχει η όρεξη, η βούληση για σκληρή δουλειά, ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Εμείς αναμένουμε ότι δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, θα υπάρξουν και στιγμές όπου θα υπάρξουν και δυσκολίες και ένταση. Σημασία έχει η θέληση να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν και η θέληση να επιτευχθεί ο κοινός στόχος, ο τερματισμός της κατοχής».

Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου για «παραφωνίες και τοποθετήσεις Αμερικανού Πρεσβευτή, κ. Ερντογάν και άλλων», ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Από πλευράς Αμερικανού Πρέσβη, τη θεωρούμε απαράδεχτη τη δήλωσή του, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Ποια είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων: το θέμα των εποίκων, οι εδαφικές αναπροσαρμογές, το περιουσιακό. Όταν είσαι επικεφαλής μιας διπλωματικής αποστολής και ειδικά των ΗΠΑ, δεν εκφράζεις δημόσια προσωπικές απόψεις. Δεν είσαι εδώ με προσωπική σου επιλογή. Ειδικά για τον χρόνο που έγινε αυτή η δήλωση, λίγες μέρες πριν την αναχώρησή του, θεωρούμε ότι ήταν ατυχέστατο.

Σε σχέση τώρα με τον κ. Ερντογάν, είναι γνωστή τουρκική θέση. Εμείς διαφωνούμε με αυτή τη θέση, όταν έρθει η ώρα να συμφωνήσουμε το θέμα των εγγυήσεων, θα θέσουμε τις απόψεις μας και θα γίνει συζήτηση. Γενικότερα, όταν γίνεται μια δήλωση από Τούρκο αξιωματούχο, ο τρόπος που παρουσιάζεται σε πολλές περιπτώσεις είναι ότι αυτή η δήλωση αυτόματα υιοθετείται, ότι αυτό θα γίνει. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για μια σκληρή διαπραγμάτευση, έχουμε στόχο, έχουμε τον τρόπο που θα κινηθούμε και ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες που θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει συνάντηση των ηγετών με τους θρησκευτικούς ηγέτες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Ανέφερα ότι υπάρχει σε εξέλιξη πρωτοβουλία για συνάντηση των δύο ηγετών στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου και του Μουφτή, πρωτοβουλία όπου υπάρχει θετική ανταπόκριση, αλλά δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία».

Η πρωτοβουλία, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προέρχεται από τη σουηδική Πρεσβεία, η οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον θρησκευτικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και στον Μουφτή.

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης διεμήνυσε ότι «χρειάζεται υπομονή, καλή θέληση, δουλειά και μέσα από τον διάλογο ας πετύχουμε τον στόχο μας. Τον τερματισμό της κατοχής εμείς τον επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, είναι η δική μας η πατρίδα υπό κατοχή, έχουμε αποφασίσει ότι θα πετύχουμε το στόχο αυτό του τερματισμού μέσα από τις διαπραγματεύσεις και αυτό κάνουμε».

------------------