23/5/15

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιαςκαι Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζ. Αιμιλιανίδου στη Γ. Σ. της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιαςκαι Κοινωνικών Ασφαλίσεων
κας Ζ. Αιμιλιανίδου στη Γ. Σ. της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών


Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω την Παγκύπρια Οργάνωσης Τυφλών για την πρόσκληση να κηρύξω την έναρξη της 35 ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών. Mε την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας συγχαρώ για το αξιέπαινο έργο το οποίο επιτελείτε, και να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βρίσκεται δίπλα στις προσπάθειές σας για διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με οπτικές αναπηρίες, με στόχο την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή σας σε όλους τους τομείς της ζωής .
 
Μέσα από τους αγώνες των ατόμων με αναπηρίες για τα ζητήματα που τους αφορούν σήμερα σηματοδοτείται μια σημαντική αλλαγή. Σηματοδοτείται η αλλαγή της προσέγγισης της αναπηρίας. Όλα τα επίσημα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών προσεγγίζουν την αναπηρία στη βάση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στη δικαιοσύνη, την   ισότητα, την  ανεξαρτησία, την αυτονομία και τη δυνατότητα.
 
Ένας σημαντικός αριθμός μέτρων ήδη εφαρμόζεται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με οπτική αναπηρία στη χώρα μας. Η μηναία χορηγία τυφλών, το μηνιαίο επίδομα διακίνησης, το μηνιαίο αναπηρικό επίδομα μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το δελτίο προνομιακής στάθμευσης, η οικονομική βοήθεια για την αγορά πληθώρας τεχνικών μέσων και εξοπλισμού που διευκολύνουν τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου, η επιχορήγηση κοινωνικών συνοδών, η επιχορήγηση μικρών μονάδων αυτοεργοδότησης, ο διορισμός σε θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω του νόμου της ποσόστωσης είναι τα κυριότερα μέτρα που προσφέρει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να ενισχύσουν και ενδυναμώσουν τη συμμετοχή και δραστηριότητα των τυφλών και των ατόμων με απώλεια όρασης.

Πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν. Ιδίως στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης, όπου τα άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην εξεύρεση και διατήρηση επαγγέλματος που να ανταποκρίνεται στα προσόντα και δυνατότητες τους.   Η ένταξη στην απασχόληση, ως άξονας προτεραιότητάς μας για όλους τους πολίτες, επιδέχεται νέων και καινοτόμων ιδεών και μέτρων, για να αυξήσει τις ευκαιρίες εργασίας και ενεργούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας των ατόμων με αναπηρίες. Επιζητούμε τις ιδέες και εισηγήσεις και τη συνεργασία της Οργάνωσης σας στη διαμόρφωση μηχανισμών και κινήτρων που θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας στα άτομα με οπτική αναπηρία.

Η δυναμική παρουσία της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, οι πρωτοβουλίες και δράσεις που ανέλαβε και οι υπηρεσίες που προσφέρει εδώ και 35 χρόνια, έχουν αποτελέσει σημαντική βοήθεια προς την πολιτεία και έχουν συμβάλει σημαντικά στη στήριξη των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Σας διαβεβαιώνω ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι και εργαζόμαστε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας για την υλοποίηση των στόχων μας, όσον αφορά την κοινωνική ενσωμάτωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες.  
 
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής Γενικής Συνέλευσης και καλή συνέχεια στο σημαντικό έργο, το οποίο επιτελείτε.

____________