15/5/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Γ´ Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
στο Γ´ Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στην εκπομπή   «Πρωινό Δρομολόγιο» του Γ´ Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και πιο συγκεκριμένα στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών.

Το κείμενο των ερωταπαντήσεων είναι το ακόλουθο:

Ερώτηση: Ποιος είναι ο στόχος που έχει ήδη καθοριστεί; Να γίνει μια όσο γίνεται πιο εντατική διαβούλευση ανάμεσα στους δυο ηγέτες των κοινοτήτων   και πιο συχνές συναντήσεις; Και αν αυτό συμβεί δεικνύει ασφαλώς την ιδιαίτερη αποφασιστικότητα να προχωρήσει η διαδικασία.

Απάντηση: Κατά αρχήν η πρώτη σημερινή επίσημη συνάντηση σηματοδοτεί την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης σε συνέχεια και του θετικού κλίματος που δημιουργήθηκε   στο δείπνο της Δευτέρας. Σε σχέση με τα ερωτήματά σας, η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει μια γενική ανταλλαγή απόψεων καθώς επίσης συζήτηση του ρυθμού, του είδους και της συχνότητας των συναντήσεων. Σίγουρα σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί και η εμπλοκή των ηγετών, ή αν θέλετε, οι πιο συχνές συναντήσεις ανάμεσα στους δυο ηγέτες. Αναμένεται σήμερα, επίσης, μέσα από τη συνάντηση να δοθεί ισχυρή ώθηση στην προσπάθεια και υπάρχει   συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αρχίζει μια νέα περίοδος, αποφασιστική   και θετική, που μέσα από ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο θα δημιουργεί εκείνες τις προοπτικές που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε σε θετική κατάληξη.

Ερώτηση: Θα μείνουμε στα διαδικαστικά απλώς σήμερα κ. Εκπρόσωπε ή θα δώσουμε και εκείνη την αίσθηση της συγκρατημένης, έστω, αισιοδοξίας με συζήτηση και κάποιων ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής;

Απάντηση: Στη συνάντηση ενδεχομένως να υπάρξει και συζήτηση   για ΜΟΕ που μπορούν να προωθηθούν σύντομα και γρήγορα. ΜΟΕ τα οποία θα έχουν προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητα του κυπριακού λαού και δεν αποκλείεται να γίνει ένας διάλογος προς αυτή την κατεύθυνση. Να σας θυμίσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα, όπως είχε ανακοινώσει και μετά την εκλογή του κ. Ακιντζί ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, θα παραδώσει και τον χάρτη με τα 28 ναρκοπέδια που αφορούν τις περιοχές στον Πενταδάκτυλο. Θα τον παραδώσει στον κ. Ακιντζί. Άρα μέσα από μια ελεύθερη συζήτηση που θα γίνει, μια ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, αναμένεται να καθοριστούν σε πρώτη φάση τα θέματα της διαδικασίας και της δομής χωρίς την ίδια   στιγμή να αποκλείεται μια πρώτη συζήτηση για συγκεκριμένα ΜΟΕ, λεγόμενα χαμηλής πολιτικής που επηρεάζουν την καθημερινότητα του κυπριακού λαού.
  Ερώτηση: Με επίκεντρο αντιλαμβάνομαι το άνοιγμα οδοφραγμάτων;

  Απάντηση: Και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός τέτοιου είδους ΜΟΕ. Αναμένουμε να δούμε και τις σκέψεις του κ. Ακιντζί στο θέμα αυτό και μέσα από ένα διάλογο αναμένεται σύντομα να καταλήξουμε σε εκείνα τα πρώτα ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής, τα οποία θα επηρεάζουν την καθημερινότητα του κυπριακού λαού.

Ερώτηση: Είχε γίνει λόγος πρόσφατα και για προσπάθειες ενοποίησης του δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Περιλαμβάνεται και αυτό το ζήτημα στα μέτρα που ενδεχομένως να συζητηθούν;

 Απάντηση: Μπορώ να σας πω για το θέμα αυτό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος. Αντιλαμβάνεστε   ότι πέρα από την πολιτική βούληση να υπάρξει μια τέτοια συνεργασία, υπάρχουν και πολλά θέματα τεχνικής φύσεως και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που το συγκεκριμένο θέμα συζητείται σε τεχνικό επίπεδο, και ευελπιστούμε ότι μέσα από τις κατάλληλες διεργασίες, μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται να   βρεθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο να μπορεί να   υπάρξει μια τέτοια συνεργασία. Είναι σημαντικό, όμως, επαναλαμβάνω ότι υπάρχει βούληση για μια τέτοια συνεργασία όπως και για πολλά άλλα ΜΟΕ που έχουμε ενώπιόν μας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και ενδεχομένως σήμερα να γίνει μια πρώτη πιο συγκεκριμένη ανταλλαγή απόψεων.    
    
Ερώτηση:     Να θεωρήσουμε ότι τουλάχιστον σ ’αυτή τη φάση δεν πρόκειται να τεθεί το άλλο μεγάλο θέμα της πρότασης του Προέδρου για την Αμμόχωστο με δεδομένη και τη θέση της άλλης πλευράς για λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου; Είναι θέμα που θα το αφήσουν οι συνομιλητές για μεταγενέστερο στάδιο λόγω της δυσκολίας που υπάρχει στο να βρεθεί λύση;

Απάντηση:    Θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Σας θυμίζω ότι αυτή η τρίτη φάση των διαπραγματεύσεων αναμένεται και να είναι η πιο ουσιαστική. Την ίδια στιγμή, και είναι σημαντικό ότι υπάρχει η βούληση, αναγνωρίζεται η αξία των ΜΟΕ, τα οποία μπορούν να προωθηθούν γρήγορα και άμεσα. Ανάλογα με την εξέλιξη της όλης διαδικασίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορεί να συζητηθεί και το θέμα της Αμμοχώστου, αλλά δεν είναι της ώρας ή δεν θα πρέπει να αναλωθεί η διαπραγματευτική διαδικασία σε αυτό το θέμα, το οποίο δεν μπορεί να γίνει άμεσα και έχει περαιτέρω πτυχές που χρήζουν συζήτησης. Ξεκινούμε με τη διαδικασία, ξεκινούμε παράλληλα με γρήγορα και εύκολα ΜΟΕ που είναι σημαντικά, και αναλόγως της πορείας είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε.

Ερώτηση:  Σε αυτό το στάδιο υπάρχει ‘άσπρος καπνός’ για πιο ουσιαστική εμπλοκή των Βρυξελλών στη διαδικασία;

Απάντηση:   Είναι σημαντικό ότι γίνεται κατανοητή η σπουδαιότητα της πιο ενεργού εμπλοκής της ΕΕ και η προστιθέμενη αξία μιας τέτοιας εξέλιξης τόσο όσο αφορά τις συνομιλίες σήμερα – τα θέματα τα οποία συζητούμε τώρα – αλλά και αργότερα μετά από μια ενδεχόμενη λύση, για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ. Είναι μια θετική εξέλιξη. Είναι ένα θέμα που μπορούμε να το δούμε κάτω από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και ενδεχομένως σήμερα να γίνει συζήτηση και για το συγκεκριμένο θέμα.

Ερώτηση:  Ταυτόχρονα είναι και τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Μπορείτε να μας πείτε αν ίσως διαφοροποιείται διεθνώς το κλίμα για τα ζητήματα αυτά, όπως τουλάχιστον τα αντιλαμβάνεται η Ε/Κ πλευρά και με δεδομένη την πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ;

Απάντηση:   Πρόκειται για πολύ σημαντικά θέματα. Κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίσει τη σημασία και σπουδαιότητα του θέματος που έχετε αναφέρει. Είναι νωρίς όμως να μιλήσουμε γι’ αυτά τα θέματα. Θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση και κατάληξη σε πολλά άλλα θέματα, πολύ ουσιώδη και πάλι, και ακολούθως να φτάσουμε στο στάδιο να συζητήσουμε και τα θέματα που έχετε αναφέρει, λαμβάνοντας υπόψη σημερινά δεδομένα τόσο στο διεθνές επίπεδο όσο και σε σχέση με την Κ.Δ. Έχουν γίνει σκέψεις για το θέμα των εγγυήσεων, αλλά επαναλαμβάνω δεν είναι κάτι που αναμένεται να συζητηθεί τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος και ανάλογα με την εξέλιξη θα συζητήσουμε και το συγκεκριμένο θέμα.

Ερώτηση:   Ο ΠτΔ θα στρέψει τώρα την προσοχή του στη διαδικασία για το Κυπριακό. Εκκρεμούν όμως πολλά άλλα ζητήματα. Ένα από αυτά είναι η διένεξη στη Νομική Υπηρεσία. Έχει αναφερθεί ότι ο ΠτΔ και η Κυβέρνηση θα μείνουν αμέτοχοι σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Από την άλλη υπάρχει ένα ζήτημα, ότι οι παρενέργειες και ο αντίχτυπος όλων αυτών που συμβαίνουν πλήττουν τους θεσμούς. Είναι στις προθέσεις του ΠτΔ να πράξει κάτι;

Απάντηση:   Υπάρχει σαφής διαχωρισμός των εξουσιών. Το θέμα βρίσκεται στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται σύντομα να συζητήσει το θέμα και να λάβει αποφάσεις. Ο ΠτΔ και η Κυβέρνηση ούτε έχουν πρόθεση ούτε μπορούν, βάσει του Συντάγματος, να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια ή να εμπλακούν στη συγκεκριμένη υπόθεση. Αναμένουμε από πλευράς του Ανωτάτου σύντομα να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.