26/5/15

«ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015» Τρίτη Φάση «ΕΡΕΥΝΑ - ΔΙΑΣΩΣΗ»



ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (CIMIC) «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015»
Τρίτη Φάση «ΕΡΕΥΝΑ - ΔΙΑΣΩΣΗ»


Ανακοινώνεται ότι η Πολυεθνική Άσκηση Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας (CIMIC) «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015», συνεχίζεται αύριο, Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, με τη διεξαγωγή της Τρίτης Φάσης που αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ), εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Κατά την Τρίτη Φάση θα πραγματοποιηθούν δυο μεγάλης κλίμακας αεροναυτικές (Α/Ν) ασκήσεις Ε-Δ (Ημερήσια και Νυχτερινή) στη θαλάσσια περιοχή νότια Κύπρου, με σκοπό τη δοκιμή και εφαρμογή των προνοιών του Εθνικού Σχεδίου «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την άμεση ανταπόκριση των Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης και μαζικής διάσωσης.

Οι Α/Ν ασκήσεις Ε-Δ αποτελούν συνέχεια της διεξαγωγής της Πρώτης και Δεύτερης Φάσης της άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015», οι οποίες σχετίζονται με τη δοκιμή του Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» και των διαδικασιών υποδοχής αμάχων από περιοχή κρίσης στη Μέση Ανατολή. 

Τα σενάρια των ασκήσεων Ε-Δ αναφέρονται σε σοβαρά ατυχήματα στην ανοιχτή θάλασσα, και συγκεκριμένα σε αεροπορικό (Πολιτικό Αεροσκάφος - Ημερήσιο Σενάριο) και ναυτικό (Επιβατηγό Πλοίο - Νυχτερινό Σενάριο). Στις ασκήσεις θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις Ε-Δ για εντοπισμό και διάσωση ναυαγών, αεροδιακομιδή τραυματιών (MEDEVAC) στα πλησιέστερα Γενικά Νοσοκομεία, και άλλες συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες δύνανται να προκύψουν σε επιβατηγά πλοία και αεροσκάφη, κατά τη διάρκεια εκκένωσης αμάχων από περιοχή κρίσης στη Μέση Ανατολή, με προορισμό τα κέντρα υποδοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Στην ημερήσια και νυχτερινή άσκηση Ε-Δ, θα συμμετάσχουν αεροπορικά και ναυτικά μέσα, καθώς και προσωπικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, υπό τον πλήρη συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ Λάρνακας.

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης Φάσης η Συντονιστική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων (ΣΟΧΚ), η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων Κρατικών Υπηρεσιών, θα συγκληθεί στο ΚΣΕΔ Λάρνακας για την αντιμετώπιση των περιστατικών Ε-Δ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015», οι ξένοι παρατηρητές θα παρακολουθήσουν το ημερήσιο σενάριο Ε-Δ, στις 10:30 π.μ. από τις εγκαταστάσεις του ΚΣΕΔ Λάρνακας.

Γραφείο Τύπου, 26 Μαΐου 2015