30/4/15

O Επίτροπος Στυλιανίδης ταξιδεύει στο Νεπάλ

O Επίτροπος Στυλιανίδης ταξιδεύει στο Νεπάλ

O Ευρωπαίος Επίτροπος για ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ταξιδεύει σήμερα στο Νεπάλ μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα στις 25 Απριλίου. Τον κ. Στυλιανίδη συνοδεύει η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και υπεύθυνη για τον διεθνή συντονισμό της ανθρωπιστικής δράσης, Βαλερί Άμος.
«Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, υλικοτεχνική βοήθεια και χρηματοδότηση ήδη συμβάλλουν καταλυτικά αυτές τις κρίσιμες πρώτες ημέρες στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Θα αξιολογήσω την κατάσταση επιτόπου και θα καθορίσω τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο μπορεί η Ευρώπη να συνεχίσει να προσφέρει τη βοήθειά της σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές. Επίσης, θα εκφράσω την αλληλεγγύη των πολιτών και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον λαό και την κυβέρνηση του Νεπάλ, κάτι που είναι τόσο αναγκαίο αυτή την ώρα», δήλωσε ο Επίτροπος Στυλιανίδης.
Ο Επίτροπος Στυλιανίδης θα συναντήσει εμπειρογνώμονες ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ήδη μεταβεί στο Νεπάλ για αξιολόγηση των αναγκών και συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους.
Η επίσκεψη του κου Στυλιανίδη πραγματοποιείται μετά την επείγουσα χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη σύσταση των πρώτων ομάδων ανταπόκρισης και τη διάθεση υλικοτεχνικής βοήθειας από τα κράτη μέλη. Μέχρι τώρα, 16 χώρες έχουν παράσχει στήριξη στο Νεπάλ με τον συντονισμό της ΕΕ, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
Ιστορικό
Η χρηματοδότηση της ΕΕ συμβάλλει στην κάλυψη των πλέον επειγουσών αναγκών (καθαρό νερό, φάρμακα, στέγαση και τηλεπικοινωνίες) στις περιοχές του Νεπάλ που έχουν πληγεί περισσότερο από τον σεισμό. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε και διευκολύνει τον συντονισμό της παροχής βοήθειας από τα κράτη μέλη. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν στην κοινή αυτή προσπάθεια το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Σουηδία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Φινλανδία, καθώς και η Νορβηγία.
Η Επιτροπή έχει αποστείλει στο Νεπάλ εμπειρογνώμονες ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας, οι οποίοι συντονίζουν επιτόπου την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού στις πληγείσες περιοχές.