30/4/15

Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας μαθητών των Επιμορφωτικών Κέντρων Πάφου


Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου
στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας μαθητών
των Επιμορφωτικών Κέντρων Πάφου


Εγκαινιάζουμε σήμερα μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας. Εγκαινιάζουμε σήμερα τη φωτογραφική συλλογή μαθητών των Επιμορφωτικών Κέντρων της επαρχίας Πάφου. Εγκαινιάζουμε μια ιδιαίτερη μορφή τέχνης, τη φωτογραφική απαθανάτιση μιας στιγμής που ο καλλιτέχνης-φωτογράφος πιστεύει ότι αξίζει να της δώσει διάρκεια στη διάσταση του χρόνου ή ενός αντικειμένου ή τοπίου που ο καλλιτέχνης-φωτογράφος πιστεύει ότι αξίζει να μοιραστεί με άλλους. Κάπως έτσι δημιουργείται η προστιθέμενη υπεραξία σε μια φωτογραφία.  

Οι μαθητές των Επιμορφωτικών Κέντρων της Επαρχίας Πάφου χαρίζουν σήμερα σε εμάς μια μοναδική εμπειρία έκφρασης συναισθημάτων μέσω του φωτογραφικού φακού. Και γι’ αυτό, τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε θερμά.

Όπως επίσης, συγχαίρουμε θερμά τα Επιμορφωτικά Κέντρα για τη συνεισφορά τους στην καλλιτεχνική ευαισθητοποίηση και καλλιέργεια των πολιτών της επαρχία μας, αλλά και τη γενικότερη συμβολή τους στον Πολιτισμό.

Η τέχνη αποτελεί έναν ξεχωριστό κόσμο, μοναδικό και ανεπανάληπτο, και το μέσο που φέρνει τον άνθρωπο σε ισορροπία με τους γύρω του, τον μαθαίνει να συμμερίζεται ιδέες και εμπειρίες και να κατανοεί την πραγματικότητα. Η τέχνη δε μαθαίνεται ούτε επιβάλλεται, αλλά ανακαλύπτεται. Είναι απαραίτητη, προκειμένου ο άνθρωπος να αποκτήσει ευαισθησίες και κριτική σκέψη, ώστε να αντιμετωπίζει με πιθανότητες επιτυχίας τα απειράριθμα προβλήματά του. Έχει την αρετή να ενώνει λαούς και φυλές, να προσδιορίζει πολιτισμούς, να ορίζει ιστορικές αφετηρίες, να προκαλεί τις αναμνήσεις, να εκφράζει τα ανέκφραστα.   Διαφέρει από εποχή σε εποχή, από κοινωνία σε κοινωνία και από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως αποτελεί πάντοτε μια ανάγκη και ο καθένας έχει τη δυνατότητα να ερμηνεύσει αυτό που βλέπει όπως ο ίδιος το αισθάνεται και το καταλαβαίνει, γιατί η τέχνη δεν έχει όρια και φραγμούς.  

Φίλες και φίλοι,

Σύμφωνα με τον Έλληνα φιλόσοφο και ακαδημαϊκό Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο, το έργο τέχνης είναι ο «επιούσιος άρτος» του πνεύματος. Γι’ αυτό, απευθυνόμενος στους δημιουργούς της σημερινής έκθεσης φωτογραφίας, θα ήθελα να τους παροτρύνω να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με την ίδια αγάπη και ενθουσιασμό. Με το να υπηρετείτε μια μορφή τέχνης, προσφέρετε τον «πνευματικό άρτο» που αναζητεί μια κοινωνία, για την αντιμετώπιση μορφών κρίσης, οικονομικών και άλλων, για τον εξευγενισμό των ηθών και για τη δημιουργία δραστήριων και συνειδητοποιημένων πολιτών.

Με αυτά τα λίγα λόγια, εγκαινιάζω τη σημερινή έκθεση φωτογραφίας μαθητών των Επιμορφωτικών Κέντρων της επαρχίας Πάφου και ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές για την πολύ τιμητική πρόσκληση που μου απηύθυναν για να είμαι σήμερα μαζί σας.