18/4/15

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου
στην επέτειο του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα,
 στην Ολομέλεια του Σώματος, χθες


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι αποτελεί χρέος μας προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθούμε σε μια θλιβερή επέτειο, αυτή του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα.

Έχουν ήδη παρέλθει 48 χρόνια από την 21 η Απριλίου του 1967, η οποία έμεινε στην ιστορία ως αποφράδα μέρα για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο, αφού τη μέρα αυτή η χούντα των συνταγματαρχών κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα επιβάλλοντας στην Ελλάδα ένα στυγνό δικτατορικό καθεστώς, που προκάλεσε μεγάλα δεινά. Η καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι παράνομες φυλακίσεις, οι εξορίες, τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες δημοκρατικών πολιτών, καθώς και ο πνευματικός σκοταδισμός που επικράτησε την περίοδο εκείνη καθιστούν την επταετία της δικτατορίας ως μια από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Ο ελληνικός λαός συμμετέχοντας σε αντιστασιακές οργανώσεις και ομάδες αγωνίστηκε σθεναρά κατά της δικτατορίας. Η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση της αντίστασης του ελληνικού λαού. Η δημοκρατία στην Ελλάδα αποκαταστάθηκε, αφού όμως πρώτα χρειάστηκε να θυσιαστεί η Κύπρος. Απότοκο του χουντικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα ήταν το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο με επιστέγασμα την τουρκική εισβολή. Η Κύπρος και ο λαός μας εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα αυτής της εθνικής προδοσίας με τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων δηλώνουμε την ετοιμότητά μας για συνέχιση του αγώνα που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας και στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς σήμερα γινόμαστε μάρτυρες της αναβίωσης φασιστικών νοοτροπιών και ιδεών. Οφείλουμε όλοι μας στην Κύπρο, στην Ελλάδα, αλλά και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη να καταπολεμήσουμε με αποφασιστικότητα αυτά τα επικίνδυνα φαινόμενα και να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία από κάθε νοσταλγό φασιστικών και ολοκληρωτικών αντιλήψεων.

Αγαπητοί συνάδελφοι, τιμώντας τα θύματα της επταετούς δικτατορίας στην Ελλάδα, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή.

__________