22/4/15

Δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων


Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τις αλλαγές σε πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορά την Αρχή Λιμένων Κύπρου, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο έφερα τις πρόνοιες της νομοθεσίας της Αρχής Λιμένων Κύπρου που πρέπει να αλλάξουν, πριν να μπορέσουμε να βγούμε σε προσφορές. Έχουν περάσει από το Υπουργικό, θα πάνε στη Βουλή και ελπίζω ότι θα αρχίσει η συζήτησή τους στην αρμόδια Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα. Εμάς στόχος μας παραμένει να βγούμε σε προσφορές για την ανάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων σίγουρα εντός του Μαΐου».

Ερωτηθείς τί αλλάζει σε σχέση με την υφιστάμενη νομοθεσία, ο κ. Δημητριάδης είπε πως «είναι κάποιες αλλαγές οι οποίες διευκολύνουν τη λειτουργικότητα των λιμένων και για τις οποίες θεώρησαν οι σύμβουλοί μας ότι πρέπει να γίνουν πριν να βγουν σε προσφορές. Είναι μια πρόνοια που μας επιτρέπει να παραχωρήσουμε τους χώρους ως Κυβέρνηση. διότι τα έσοδα από την ανάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων θα πηγαίνουν στο κράτος, όπως προνοεί και η σχετική νομοθεσία και επίσης υπάρχουν κάποιες αλλαγές που αφορούν τον τρόπο που θα καθορίζονται οι ταρίφες.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι και η τελική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, όπως προβλέπει και ο Νόμος για τις αποκρατικοποιήσεις».

Ερωτηθείς για την απόφαση της Cobalt Air να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή και τη σημασία που έχει αυτό για την Κύπρο, είπε ότι «εμείς, ως Υπουργείο Μεταφορών, έχουμε καθήκον να προωθούμε όσο περισσότερο μπορούμε τη συνδεσιμότητα της χώρας μας. Σίγουρα είναι μια θετική εξέλιξη το γεγονός ότι κάποια εταιρεία κατέθεσε αίτηση για να πάρει άδεια. Αυτή η αίτηση θα εξεταστεί από το αρμόδιο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν.

Θα πρέπει να εξεταστεί τόσο η δυνατότητα λειτουργίας αυτής της εταιρείας όσο και η οικονομική βιωσιμότητά της. για να μπορεί να κάνει εμπορικές δραστηριότητες».

Κληθείς να πει πόσο χρόνο διαρκεί η εξέταση της αίτησης, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «ο χρόνος εξέτασης εξαρτάται από το κατά πόσον θα υποβάλλονται γρήγορα τα στοιχεία που θα ζητούνται από τους αρμόδιους λειτουργούς. Συνήθως παίρνει γύρω στους 3-4 μήνες».

Ερωτηθείς αν η εταιρεία θα προλάβει να λειτουργήσει τη θερινή περίοδο, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «η εταιρεία έχει αναφέρει στην αίτησή της πως στόχος είναι να αρχίσει πτήσεις περί τα τέλη Οκτωβρίου. Οπότε έτσι και αλλιώς δεν προγραμμάτιζαν να αρχίσουν την καλοκαιρινή περίοδο».

_______________