23/4/15

Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας μετά τη συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας

Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας μετά τη συνάντηση
με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας


Θα ήθελα θερμά να καλωσορίσω τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, κ. Jorge Domecq , ο οποίος πραγματοποιεί για πρώτη φορά διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Το Υπουργείο Άμυνας, όπως γνωρίζετε, αποδίδει μεγάλη σημασία στην πλήρη συμμετοχή της Κύπρου στις ευρωπαϊκές δομές στο τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, και   βεβαίως, και στη   συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Και αυτή μας η θέση, δεν αποτελεί μόνο προϊόν του ξεκάθαρου ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού. Αποτελεί παράλληλα και έκφραση της βούλησής μας να συνδράμουμε στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εβρισκόμενη στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περιοχή που σπαράζεται από συγκρούσεις και έξαρση του εξτρεμισμού, η Κύπρος μπορεί να συμβάλει ως συνεισφορέας ασφάλειας και σταθερότητας, προωθώντας όχι τα συμφέροντα μόνο της Κύπρου αλλά και το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.

Θέλουμε συνεπώς να αυξήσουμε και να   ενισχύσουμε τα εργαλεία που θα μας δώσουν τη δυνατότητα μας να διαδραματίσουμε αυτό το ρόλο.

Την ίδια ώρα επιδιώκουμε την αξιοποίηση ευκαιριών που προκύπτουν μέσα από συνέργειες και χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, ιδιαίτερα   στο τομέα της τεχνολογίας διπλής χρήσης.

Πρέπει να πω ότι είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, για το πώς ακριβώς μπορεί το επόμενο διάστημα να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες που προσφέρονται μέσα από το Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, με σκοπό την προαγωγή της έρευνας και της τεχνολογίας στο τομέα της ανάπτυξης των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από τη συμμετοχή της σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού   Άμυνας, σ’ ό,τι αφορά, επαναλαμβάνω, την ανάπτυξη ειδικά τεχνολογικών εφαρμογών διπλής χρήσης. Κάτι τέτοιο δημιουργεί νέες ευκαιρίες προς αξιοποίηση από   τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας αλλά και τις   μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να σημειώσω, ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη διαδικασία υποβολής προτάσεων για ένα τέτοιο πρόγραμμα του ΕΟΑ, στο οποίο, καταγράφεται ήδη σημαντικό ενδιαφέρον.

Σήμερα όμως, είχαμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε και σε   ακόμα ένα βήμα προς την εμβάθυνση της σχέσης μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, υπογράφοντας τη συμφωνία για συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Κοινής Προμήθειας Δορυφορικών Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα το οποίο διευκολύνει την πρόσβαση μας σε προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα των εμπορικών Δορυφορικών Επικοινωνιών (σταθερών και κινητών), μέσα από απλές διαδικασίες και πιο οικονομικές επιλογές.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί εδώ, είναι ότι το Πρόγραμμα αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε στρατιωτικές εφαρμογές. Από την υπογραφή αυτής της συμφωνίας θα επωφεληθούν για παράδειγμα, πέρα από την   Εθνική Φρουρά, και άλλες Κυβερνητικές Υπηρεσίες, όπως η Αστυνομία ή η Πολιτική Άμυνα. Αυτή ακριβώς η προσέγγιση, δηλαδή, η αξιοποίηση προγραμμάτων διπλής χρήσης (και για στρατιωτικούς και για μη στρατιωτικούς σκοπούς) αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση που χαρακτηρίζει αρκετά από τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι οριστικοποιήσαμε σήμερα τη διοργάνωση τον ερχόμενο Νοέμβριο ενός ιδιαίτερα σημαντικού συνεδρίου για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, σε συνεργασία και με την πλήρη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Ενός Συνεδρίου που θέλουμε ακριβώς να αναδείξει τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στα θέματα θαλάσσιας ασφάλειας αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη, με μια σειρά από νέες προκλήσεις και απειλές, είχαμε βεβαίως την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για την ανάγκη επικαιροποίησης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφαλείας ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου. Και ασφαλώς είχαμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε τον κ. Domecq για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το εθνικό μας θέμα και για το συνεχιζόμενο αναχρονισμό της διαίρεσης και της κατοχής εδάφους μιας χώρας μέλους της ΕΕ.

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω και να υπογραμμίσω τη δέσμευση μας να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τις κοινές προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μικρή Κύπρος διαθέτει αυτή τη στιγμή δύο   λειτουργούς οι οποίοι εργάζονται στην κεντρική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας στις Βρυξέλλες, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον Εκτελεστικό Διευθυντή για την ειλικρινή και στενή του συνεργασία, καθώς και για την υποστήριξη που παρέχει προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίτευξη των στόχων που έχω προαναφέρει αλλά κυρίως για τη σταθερή του δέσμευση να υπηρετήσει το ευρωπαϊκό όραμα, προς όφελος όλων των ευρωπαϊκών λαών, και με γνώμονα το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.

_____________