21/4/15

Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών για το θέμα των μαζικών παρακολουθήσεων κατά τις εργασίες της ΚΣΣΕ, στο Στρασβούργο

Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών για το θέμα των μαζικών παρακολουθήσεων κατά τις εργασίες της ΚΣΣΕ, στο Στρασβούργο
21/04/2015


Μιλώντας για το θέμα των μαζικών παρακολουθήσεων κατά τις σημερινές πρωινές εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στο Στρασβούργο, ο Βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι οι γνωστές αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν επιβεβαιώνουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους υποκλέπτουν μαζικά και αδιάκριτα τις ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κυβερνήσεων, υπηρεσιών αλλά και πολιτών ανά την υφήλιο. Δεν πρόκειται περί «αντιαμερικανικής συνωμοσιολογίας», είπε ο κ. Λουκαΐδης, αλλά για επαληθευμένα γεγονότα που έχουν τεκμηριωθεί από την ΚΣΣΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το γεγονός ότι οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες αρνούνται να συνεργαστούν με διεθνείς οργανισμούς για την εξάρθρωση του παγκόσμιου δικτύου φακελώματος, απλώς επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, τόνισε.

Ο κ. Λουκαΐδης εξήγησε ότι το ανησυχητικό εύρος και βάθος του δικτύου αποδεικνύει ότι στόχος δεν είναι μόνο ο λεγόμενος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», αλλά και η στρατιωτική, πολιτική και οικονομική κατασκοπεία. Η τεχνολογική πρόοδος έχει τεθεί στην υπηρεσία του φακελώματος των πολιτών, της υπόσκαψης της ιδιωτικότητας και της παρακολούθησης κινημάτων και οργανώσεων, συμπλήρωσε.

Οι εξελίξεις, ανέφερε ο Κύπριος Βουλευτής, επιτάσσουν εκσυγχρονισμό και διεθνή κατοχύρωση των κανονισμών προστασίας των προσωπικών δεδομένων προκειμένου να συμβαδίζουν με τις ραγδαίες αλλαγές στην πληροφορική. Οφείλουμε να εγγυηθούμε στις κοινωνίες μας, είπε, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών υπόκεινται πραγματικά στον κοινοβουλευτικό, δικαστικό και δημόσιο έλεγχο και ότι συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα θεμελιώδη δικαιώματα της προστασίας δεδομένων, της ιδιωτικής ζωής και του τεκμηρίου της αθωότητας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε ο κ. Λουκαΐδης, θα πρέπει να στηρίξουμε την ενεργοποίηση του άρθρου 52 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) και να κληθούν τα κράτη να εξηγήσουν πώς προστατεύουν αποτελεσματικά την προσωπική και οικογενειακή ζωή των πολιτών τους. Ευνομούμενη και ασφαλής κοινωνία είναι αυτή στην οποία οι πολίτες της μπορούν να μπαίνουν στο διαδίκτυο, να μιλούν στο τηλέφωνο, να χρησιμοποιούν την πιστωτική τους κάρτα, να διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία και να στέλλουν email, χωρίς να ανησυχούν για το τι μπορεί να σκεφτούν γι’ αυτούς οι μυστικές υπηρεσίες και το κράτος, ανέφερε χαρακτηριστικά. Επικροτούμε επίσης, είπε ο κ. Λουκαΐδης, την έκκληση προς την ΕΕ, που περιέχεται στο εν λόγω ψήφισμα, για να τεθεί η πτυχή της προστασίας της ιδιωτικής ζωής κατά τις διαπραγματεύσεις σημαντικών διμερών συμφωνιών με τις ΗΠΑ. Εμείς βέβαια εκτιμούμε ότι πραγματική πίεση στις ΗΠΑ θα ήταν η αναστολή των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία TTIP και ο τερματισμός των συμφωνιών PNR, ΤFTP και Safe Harbor*.
Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να εξάρουμε τη συμβολή του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αψήφησε τους τεράστιους κινδύνους και απεκάλυψε όσα διαπράττει σε βάρος της ανθρωπότητας η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ και το δίκτυο “Five Eyes”. Πρέπει επίσης να στηλιτεύσουμε την υποκρισία εκείνων που στις περιπτώσεις που τους βολεύει, βιάζονται να τιμήσουν -πραγματικούς και μη- υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνέχισε. Στην περίπτωση του Σνόουντεν όμως, κάποιοι τον έχουν κατηγορήσει ως «κατάσκοπο» και «προδότη» ενώ άλλοι εύχονται ακόμα και την εκτέλεσή του, σημείωσε. Οι ΗΠΑ, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, πρέπει να τερματίσουν τις εκδικητικές διώξεις σε βάρος του Σνόουντεν και τα κράτη της Ευρώπης να αποτρέψουν τυχόν έκδοση ή παράδοσή του. Αντίθετα, πρέπει να του χορηγήσουν καθεστώς πρόσφυγα ή διεθνούς προστασίας, πρόσθεσε. Ο Σνόουντεν πρέπει να θεωρείται ήρωας της εποχής μας, κατέληξε ο κ. Λουκαΐδης.

* - ΤTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership)
Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ
- PNR (Passenger Name Records)
Συμφωνία Ανταλλαγής Προσωπικών Δεδομένων Επιβατών ΕΕ – ΗΠΑ
- TFTP (Terrorist Finance Tracking Programme)
Συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ για το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας
- Safe Harbor Agreement
Συμφωνία Ασφαλούς Λιμένα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο Βουλευτής κ. Νίκος Νικολαΐδης. Στην παρέμβαση του, ανέφερε πως η περίπτωση του Αμερικανού Edward Snowden, ο οποίος πρώτος αποκάλυψε την έκταση των παρακολουθήσεων ξένων κυβερνήσεων από τις ΗΠΑ, αποτέλεσε επίσης το έναυσμα για τη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα στο Στρασβούργο, σε σχέση και με την προσωπική ελευθερία και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, από τη μια και, από την άλλη, σχετικά με τις νόμιμες πρακτικές που δύναται να ακολουθεί ένα κράτος για λόγους εθνικής ασφάλειας ή/και δημοσίου συμφέροντος.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε στη συνέχεια ότι, αν και η τεχνολογική πρόοδος έχει βελτιώσει και ενισχύσει την επικοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο, την ίδια ώρα, η τεχνολογική ισχύς ενός κράτους και η χρήση εξελιγμένων μεθόδων για τη συλλογή, επεξεργασία και εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, την ιδιωτική ζωή και τις ατομικές ελευθερίες εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι παρακολουθούνται συστηματικά από τις κυβερνήσεις τους ή από ξένα κράτη. Ως εκπρόσωποι του λαού, τόνισε ο κ. Νικολαΐδης, οφείλουμε να προστατέψουμε την ιδιωτική ζωή των πολιτών μας και να βεβαιωθούμε ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται όχι για να διαβρώσει τα προσωπικά τους δεδομένα, αλλά αντίθετα για να τα θωρακίσει εναντίον οποιασδήποτε αυθαίρετης πράξης που πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, συνέχισε ο κ. Νικολαΐδης, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος σε ό,τι αφορά τις απόρρητες ενέργειες ενός κράτους για λόγους δημοσίου συμφέροντος θα πρέπει να καταστεί μεθοδικότερος και ισχυρότερος. Σε καμία περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Νικολαΐδης, δεν πρέπει οι παρακολουθήσεις πολιτών να εξελιχθούν σε συνήθη πρακτική. Αντίθετα, πρέπει να είναι συγκεκριμένες, αναλογικές και να εξυπηρετούν επακριβώς το λόγο για τον οποίο διεξάγονται, ήτοι την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και την πάταξη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Πρωτίστως, είπε ο κ. Νικολαΐδης, οι παρακολουθήσεις, πρέπει να διεξάγονται κατά νόμιμο τρόπο και να υπόκεινται σε κοινοβουλευτικό και δικαστικό έλεγχο.