28/4/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση κοινωνικής φύσης με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας το ερχόμενο Σάββατο, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ακιντζί, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να συναντηθούν το Σάββατο το μεσημέρι. Λεπτομέρειες για το χώρο της συνάντησης θα ανακοινωθούν αργότερα. Ήταν με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας που έγινε το τηλεφώνημα.

Αύριο, σε συνέχεια της συνάντησης του Καΐρου, θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο η τριμερής συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σημαντική συνάντηση. Έχουμε κοινές έγνοιες και ανησυχίες με Αίγυπτο και Ελλάδα και σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Της τριμερούς θα προηγηθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου Σίσι και μετά διμερής συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Σίσι και του Πρωθυπουργού Τσίπρα.

Ακολούθως θα γίνει η τριμερής συνάντηση, μετά συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια γεύμα εργασίας.

Υπάρχει μια πλούσια ημερήσια διάταξη και αναμένεται με την ολοκλήρωση της συνάντησης να εκδοθεί η Διακήρυξη της Λευκωσίας σε συνέχεια της Διακήρυξης του Καΐρου».

Ερωτηθείς είπε ότι η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει περιφερειακά θέματα, το Κυπριακό, θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στην Υεμένη, η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ και πώς επηρεάζει τις χώρες της περιοχής, η κατάσταση στη Λιβύη, το Μεσανατολικό. Θα υπάρξει συζήτηση για το πώς οι τρεις χώρες μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, όπως τα ΗΕ, η ΕΕ, ο ΟΙΔ. Θα γίνει επίσης συζήτηση για συγκεκριμένα θέματα όπου μπορεί να υπάρξει τριμερής συνεργασία όπως τα θέματα της ναυτιλίας, του τουρισμού, της ενέργειας και άλλα. Θα συμφωνηθεί ακολούθως η Διακήρυξη της Λευκωσίας».

Σε ερώτηση είπε ότι «σε συνέχεια της Διακήρυξης του Καΐρου έγιναν συναντήσεις ανάμεσα στους Υπουργούς για θέματα εφαρμογής της Διακήρυξης. Στο Κάιρο συμφωνήθηκε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών λειτουργούν ως οι θεματοφύλακες εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί. Και έγινε και τριμερής συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών. Να αναμένουμε παρόμοιες συναντήσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε τεχνοκρατικό».

Ερωτηθείς είπε ότι «αμέσως μετά το σχηματισμό Κυβέρνησης στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και μετά προγραμματίζεται συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ».

Κληθείς να πει κατά πόσο το Ισραήλ θα συμμετέχει στη συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, είπε ότι «οι τριμερείς συναντήσεις είναι ανοικτές για συμμετοχή και άλλων κρατών, που όμως προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών. Όταν υπάρχουν εξελίξεις για συμμετοχή άλλων κρατών θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις».
Σε ερώτηση είπε ότι «υπάρχουν κάποια θέματα που απαιτούν και τη συνεργασία των τριών χωρών, κάποια άλλα για τα οποία γίνεται συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Θυμίζω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την Αίγυπτο για τα θέματα της ενέργειας. Ανάλογα με τη θεματολογία βρίσκεται σε εξέλιξη διαφορετικός διάλογος».

Για το θέμα πώλησης φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο, είπε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος και όταν ολοκληρωθεί θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις».

Σε ερώτηση τι κάνει η Κυβέρνηση δεδομένου ότι η Λευκωσία αντιμετωπίζει πρόβλημα υδροδότησης, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε τη «λύπη της Κυβέρνηση για αυτό που συνέβη. Όλοι είχαμε επιπτώσεις από την εν λόγω εξέλιξη. Δεν είναι μόνο ευθύνη της Κυβέρνησης. Επίσης, ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργίας από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με το θέμα και έχει δηλώσει ότι, αφού αποκατασταθεί το πρόβλημα, θα αναζητηθούν και ευθύνες. Η προσοχή μας εστιάζεται στο να αντιμετωπιστεί πρώτα το πρόβλημα και ακολούθως θα αναζητηθούν ευθύνες. Το πιο σημαντικό για εμάς και είναι αυτό που η Κυβέρνηση προσπαθεί να πράξει είναι να αντιμετωπίσει μακροχρόνια αυτό το πρόβλημα για να μην έχουμε ξανά τέτοια φαινόμενα όπως αυτό που βιώσαμε την τελευταία βδομάδα».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Ακκιντζί είπε ότι «μπορεί να είναι κοινωνικής φύσεως, αλλά στο πλαίσιο της συνάντησης θα συζητηθεί το Κυπριακό, η πορεία επανέναρξης των συνομιλιών και δεν αποκλείεται να συζητηθούν και θέματα ουσίας».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί έντασης μεταξύ Ερντογάν και Ακκιντζί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις. Βλέπουμε μια προσπάθεια του κ. Ακκιντζί για απεξάρτηση από την Τουρκία, είμαι σίγουρος ότι και τα ΗΕ και οι ξένες Κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό παρακολουθούν τις εξελίξεις».

Ερωτηθείς, είπε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα βρίσκεται στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε ερώτηση για τα μονομερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , ο Εκπρόσωπος είπε ότι ενδεχομένως να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις σήμερα ή αύριο.

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος από την πρώτη μέρα εκλογής του, σημείωσε την προστιθέμενη αξία που θα έχουν τολμηρά ΜΟΕ τα οποία στόχο δεν έχουν να υποκαταστήσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά να λειτουργήσουν ενισχυτικά προς τη διαπραγματευτική διαδικασία και σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν ανακοινώσεις. Τα ΜΟΕ είναι παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία και ενισχυτικά προς αυτή». Πρόσθεσε ότι «τα όποια ΜΟΕ θα πρέπει να εξυπηρετούν το συγκεκριμένο αυτό στόχο και όχι τη διαιώνιση του στάτους κβο, για το οποίο οι διαπραγματεύσεις γίνονται για να τερματιστεί».

Ερωτηθείς για το θέμα του αεροδρομίου της Τύμπου σε σχέση με την Αμμόχωστο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η πλευρά μας δεν έχει καμία ενημέρωση για κάτι τέτοιο.

Κληθείς να πει αν θα συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι στις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σύντομα να προχωρήσει στη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου».

Κληθείς επίσης να σχολιάσει ανακοίνωση εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ περί «κυβερνήσεων» στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουν γίνει διαβήματα από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στα ΗΕ».