7/4/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό


Στο διάστημα μέχρι και την επανέναρξη των συνομιλιών, θα έχουμε την ευκαιρία να εξακριβώσουμε τις διαβεβαιώσεις, τις οποίες μας μετέφερε ο κ. Eide, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Eide μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μήνυμα από την Τουρκία ότι, μετά την αποχώρηση του Barbaros, η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε ανανέωση της Navtex και ότι υποστηρίζει την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για το Κυπριακό.

Υπό αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη την έντονη επιθυμία μας για επίλυση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατόν, η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να άρει την απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στη διαπραγματευτική διαδικασία, με στόχο, μέσα από ένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος και μακριά από απειλές και εκφοβισμούς, να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές που θα επιτρέπουν την επίλυση του Κυπριακού.

Αντιλαμβάνεστε ότι ο διάλογος δεν μπορεί να επαναρχίσει άμεσα λόγω του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναμένουμε. Εν τω μεταξύ, στο διάστημα μέχρι και την επανέναρξη των συνομιλιών, θα έχουμε την ευκαιρία να εξακριβώσουμε τις διαβεβαιώσεις, τις οποίες μας μετέφερε ο κ. Eide».

Ερωτηθείς πώς θα εξακριβωθούν οι διαβεβαιώσεις, ο Εκπρόσωπος είπε «αν η Τουρκία προχωρήσει σε δεδομένα, όπως αυτά δημιουργήθηκαν τον Οκτώβριο του 2014, θα το δούμε μέχρι την επανέναρξη των συνομιλιών».
 
Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά. «Το είδαμε όλοι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Η απόφαση της εταιρείας ΕΝΙ ήταν απόφαση της εταιρείας που σχετίζεται με τα ευρήματα στις δύο πρώτες γεωτρήσεις που είχε και αποσκοπεί στο να επανασχεδιάσει το πώς θα κινηθεί εντός της ΑΟΖ [Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης] της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να έχει πετυχημένα αποτελέσματα».
 
Σε σχετική ερώτηση είπε ότι «τυχόν πρόοδος στις συνομιλίες, θα διαφανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί είναι που θα κρίνουμε, εκεί είναι που θα μπορούμε να μιλήσουμε για το αν υπάρχει προοπτική για θετική κατάληξη. Εμείς θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, αυτός είναι ο στόχος μας. Χρειάζεται και η πολιτική βούληση, αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες από την άλλη πλευρά. Την ίδια στιγμή εμείς θεωρούμε ότι με βάση και τα δεδομένα στην περιοχή, σήμερα, υπάρχουν εκείνα τα δεδομένα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν μια ορθολογιστικά σκεπτόμενη Τουρκία στο να αντιληφθεί τα οφέλη μιας ενδεχόμενης λύσης και ευελπιστούμε ότι αντιλαμβανόμενη αυτά τα οφέλη θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση».
 
Κληθείς να πει αν ο κ. Eide μετέφερε κάποια γραπτή διαβεβαίωση του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ερντογάν, ο Εκπρόσωπος είπε: «Όχι, δεν υπάρχει γραπτή διαβεβαίωση από τον κ. Ερντογάν. Έφερε μήνυμα από την τουρκική Κυβέρνηση».
 
Σε ερώτηση για το θέμα της μεθοδολογίας, είπε ότι «όπως γνωρίζετε υπήρχε πρόβλημα με τη μεθοδολογία, για το πώς προχωρούμε. Η δική μας θέση ήταν στη βάση Του Κοινού Ανακοινωθέντος. Έγινε συζήτηση, υπήρχε συμφωνία, υπάρχει σχετική ανακοίνωση στις 17 Σεπτεμβρίου. Έχουν συμφωνηθεί και τα θέματα που θα συζητούντο στην πρώτη συνάντηση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας που είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση για άρση της συμμετοχής μας. Συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε μείνει τον Οκτώβριο του 2014.

Ερωτηθείς αν το θέμα των υδρογονανθράκων βρίσκεται στο τραπέζι, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «το θέμα των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούσε πάντοτε θέμα συζήτησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτω από το κεφάλαιο ‘Αρμοδιότητες της Κεντρικής Κυβέρνησης’. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που συζητήθηκε και στη δεύτερη φάση των συνομιλιών. Την ίδια στιγμή, –επειδή έχω δει και κάποιες ανακοινώσεις των κομμάτων σε σχέση με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 5 Ιανουαρίου, μια δήλωση που αναφέρεται στα αυτονόητα- τα θέματα που αφορούν τους φυσικούς πόρους, που δεν υπάρχει συμφωνία, τα εκκρεμούντα θέματα, μπορούν να συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας μαζί με το θέμα της ανταλλαγής Χαρτών και όταν είμαστε σε προοπτική επίλυσης του Κυπριακού».
 
Κληθείς να πει αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε αυτό που ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Eide, περί πρόθεσης της Τουρκίας να διευκολύνει τη διαδικασία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι κάτι που μετέφερε και σε εμάς κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας σήμερα και αναμένουμε να το δούμε στην πράξη. Από τη μια, [αυτές οι διευκολύνσεις] θα είναι η Τουρκία να μην προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες όπως αυτές που είδαμε τον Οκτώβριο του 2014 και την ίδια στιγμή να στηρίξει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική διαδικασία, αφού γνωρίζουμε ότι για αρκετά θέματα, τα οποία μάλιστα ενδιαφέρουν την ελληνοκυπριακή πλευρά, η Τουρκία έχει καθοριστικότατο ρόλο να διαδραματίσει. Και τα δύο αυτά θα πρέπει να αναμένουμε να τα δούμε στην πράξη».
 
Κληθείς να σχολιάσει την απουσία αναφοράς στην τουρκική Navtex από τον κ. Eide στις σημερινές του δηλώσεις, ενώ αναφέρθηκε στην αναστολή των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε: «Γνωρίζουμε όλοι γιατί είχαν ανασταλεί οι συνομιλίες. Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γιατί ο κ. Eide έφτασε στην Κύπρο σήμερα».
 
Τέλος, κληθείς να αναφέρει εάν συμμερίζεται η Κυβέρνηση την αναφορά του κ. Eide περί κρίσης υδρογονανθράκων, ο Εκπρόσωπος είπε: «Όχι. Ο λόγος που οδήγησε στην απόφαση για αναστολή της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις, οφείλεται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης».