29/4/15

Πραγματοποιήθηκε η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας, στη Λευκωσία

Πραγματοποιήθηκε η Τριμερής Συνάντηση
Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας, στη Λευκωσία


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας, η οποία έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι και τη συνοδεία του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά την επίσημη υποδοχή στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο κρατών, ο Πρόεδρος Σίσι κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Τον Πρόεδρο Σίσι συνόδευαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Επενδύσεων και Ενέργειας της Αιγύπτου, κ.κ. Sameh Hassan Shoukry, Ashraf Abdel Tawab και Eng. Sherif Ismail.

Ακολούθησε κατ´ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου Σίσι και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ακολούθως έφρασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Τον Έλληνα Πρωθυπουργό συνόδευε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.
Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, ο Πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Ακολούθησε κατ´ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Σίσι και του Ελληνα Πρωθυπουργού και αργότερα διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατ´ ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών και ακολούθως διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι τρεις ηγέτες προέβησαν στη συνέχεια σε δηλώσεις στα ΜΜΕ κατά τις οποίες αναφέρθηκαν στην κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν, τη Διακήρυξη της Λευκωσίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος Σίσι, ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, που παρέθεσε προς τιμή τους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

----------------------