29/4/15

Συνέντευξη Τύπου για την Αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης – Δημιουργία Κλάδου Βιομηχανικού Σχεδιασμού

Συνέντευξη Τύπου για την Αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής
Εκπαίδευσης – Δημιουργία Κλάδου Βιομηχανικού Σχεδιασμού


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συνέντευξη Τύπου, που σκοπό είχε την ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται την τελευταία περίοδο για την αναβάθμιση του συστήματος Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν πρωτότυπες κατασκευές των μαθητών και μαθητριών των Τεχνικών Σχολών.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, ο οποίος ανέφερε ότι η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στο να καταστεί η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση ένα ολοκληρωμένο, ελκυστικό, ευέλικτο και υψηλής ποιότητας σύστημα, ικανό να ανταποκριθεί στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της κυπριακής οικονομίας και γενικότερα της κοινωνίας, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπικό και διεθνές περιβάλλον.

Ο κ. Καδής τόνισε, επίσης, ότι ο μετασχηματισμός και η αναπροσαρμογή των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων καθίσταται ζωτικής σημασίας για την ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας και ότι τα προγράμματα δια βίου μάθησης που προσφέρει η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, όπως είναι τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και τα Απογευματινά και Βραδινά Τμήματα Τεχνικών Σχολών, καθώς και οι Εσπερινές Τεχνικές Σχολές, που αποτελούν σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, μπορούν να προσφέρουν πραγματικές λύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού, όλα τα προγράμματα που προσφέρει η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θα υπάγονται σε ένα ενιαίο σύστημα, με δυνατότητα διακίνησης από ένα πρόγραμμα σε άλλο, επισήμανε ο Υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ. Ηλίας Μαρκάτζιης τόνισε ότι τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα που θα αναπτυχθούν για τα διάφορα προγράμματα της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα βασίζονται σε Μαθησιακές Ενότητες ( Modules ), σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων (ECVET), και στα Μαθησιακά Αποτελέσματα (Γνώσεις – Δεξιότητες – Ικανότητες), έτσι ώστε να μη δημιουργούνται αδιέξοδα στην εκπαίδευση και κατάρτιση.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη δημιουργία και εισαγωγή Κλάδου Βιομηχανικού Σχεδιασμού στη Θεωρητική Κατεύθυνση της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ο οποίος θα λειτουργήσει από την επόμενη σχολική χρονιά 2015-2016 στην Τεχνική Σχολή «Μακάριος Γ’» Λευκωσίας και την Α’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού, με την προοπτική να προσφερθεί μελλοντικά και σε άλλες Τεχνικές Σχολές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην έκθεση «Βιομηχανικός Σχεδιασμός και Καινοτομία 2015», η οποία φιλοδοξεί να προβάλει τη σημασία της καινοτομίας και δημιουργικής δράσης στην Κύπρο. Στην Έκθεση θα παρουσιαστούν σχέδια και μοντέλα τρισδιάστατης εκτύπωσης σε μικρογραφία καινοτόμων βιομηχανικών προϊόντων, τα οποία αποτελούν δημιουργίες των μαθητών και μαθητριών 11 Τεχνικών Σχολών. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στις 3 - 5 Μαΐου και ακολούθως θα παρουσιαστεί σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου Συνέδριο με θέμα «Ανάπτυξη και Εμπορευσιμότητα Καινοτόμων Ιδεών και Προϊόντων», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Το συνέδριο απευθύνεται κυρίως σε επιχειρηματίες και άτομα της Βιομηχανίας, καθηγητές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ακαδημαϊκούς Τεχνολογικών Πανεπιστημίων και εμπλεκόμενους λειτουργούς της Δημόσιας Υπηρεσίας. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν θέματα σχετικά με τη διαδικασία δημιουργίας καινοτόμων ιδεών και ανθρωποκεντρικών προϊόντων, τη διαδικασία για εγγραφή της Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας που εφαρμόζεται στην Κύπρο, την εμπορική προώθηση καινούργιων ιδεών και την εμπορευσιμότητα και παραγωγή του τελικού καινοτόμου προϊόντος. Τα θέματα αυτά θα αναπτυχθούν από ξένους και Κύπριους εμπειρογνώμονες.