20/4/15

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών
στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Στο επίκεντρο των πρωινών εργασιών του Συμβουλίου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η κατάσταση στη Λιβύη και την Υεμένη, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.  

Κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στη Λιβύη, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη κ. Bernardino Le ó n , για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας και σύσταση Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στη χώρα. Η σημερινή συζήτηση, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, αποτελεί ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλήρη επίγνωση της άμεσης ανάγκης για στήριξη της χώρας, ώστε οι πολίτες της να μπορούν να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, ούτως ώστε να μην αναγκάζονται να ακολουθούν τον τραγικό, όπως απεδείχθη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, δρόμο της λαθρομετανάστευσης. «Θέλω να πιστεύω ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Λιβύη, που αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται το μέλλον της χώρας τους, συμμερίζονται την αίσθηση του επείγοντος που είναι έκδηλη στη σημερινή συζήτηση», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

Οι εργασίες του Συμβουλίου συνεχίζονται το απόγευμα με συζήτηση για το θέμα της μετανάστευσης υπό το φως των πρόσφατων τραγικών γεγονότων στη Μεσόγειο.  

Εξάλλου, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια υπουργική συνάντηση για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ και των ανατολικών εταίρων (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Ουκρανία, Γεωργία και Λευκορωσία).

_____________