20/4/15

Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο Κουβέιτ

Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο Κουβέιτ

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ. Κώστας Καδής πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κουβέιτ, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας και Ανώτερης Εκπαίδευσης του Κουβέιτ Dr. Bader Hamad Al Eisa. Τον Υπουργό Παιδείας συνοδεύουν η Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης δρ. Δέσποινα Μαρτίδου Φορσιέρ και ο Καθηγητής κ. Πέτρος Πασιαρδής, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στις συναντήσεις παρευρίσκεται, επίσης, και ο Πρέσβης της Κύπρου στο Κουβέιτ κ. Πανίκος Κυριάκου.
Κατά την συνάντησή του με τον ομόλογό του Υπουργό Παιδείας και Ανώτερης Εκπαίδευσης, ο δρ. Καδής υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει ο ίδιος στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Τόνισε την ανάγκη για προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών για την αναγνώριση των Κυπριακών Πανεπιστημίων από την Κυβέρνηση του Κουβέιτ.
Ο δρ. Καδής αναφέρθηκε επίσης στην εκπεφρασμένη πολιτική του Υπουργείου του. όπως το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαδραματίσει ένα συντονιστικό ρόλο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Κύπρο. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην προσφορά κοινών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα, μέσα από τη συνεργασία του Ανοικτού Πανεπιστήμιο Κύπρου με Κυπριακά Πανεπιστήμια με στόχο την προσέλκυση ξένων φοιτητών.
Κατά τη συνάντηση, η κυπριακή αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τη διαδικασία που ακολουθείται από το Εθνικό Γραφείο για την Ακαδημαϊκή Αναγνώριση και Διασφάλιση Ποιότητας στην Εκπαίδευση του Κουβέιτ, για την αναγνώριση ξένων Πανεπιστημίων. Συμφωνήθηκε όπως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποστείλει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα Κυπριακά Πανεπιστήμια, ώστε το Γραφείο να προβεί το συντομότερο στην αναγνώριση όλων των Πανεπιστημίων της Κύπρου.
Ο Υπουργός Παιδείας και Ανώτερης Εκπαίδευσης του Κουβέιτ εξέφρασε τη βούλησή του να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού απηύθυνε πρόσκληση στον ομόλογό του να επισκεφθεί την Κύπρο, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή.
Στη συνέχεια ο δρ. Καδής με τη συνοδεία του επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ, όπου συναντήθηκε με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου και άλλους ακαδημαϊκούς. Ακολούθησε συνάντηση του Υπουργού με τον Πρόεδρο του Αυστραλιανού Πανεπιστημίου του Κουβέιτ. Και στις δύο συναντήσεις, συζητήθηκαν τρόποι προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων αυτών και των Κυπριακών Πανεπιστημίων. Και στα δύο Πανεπιστήμια διαπιστώθηκε η μεγάλη προθυμία για υπογραφή Μνημονίων Συναντίληψης με τα Κυπριακά Πανεπιστήμια με απώτερο στόχο την κινητικότητα φοιτητών και ακαδημαϊκών, τη συνεργασία στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ.α.
Συμφωνήθηκε όπως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποστείλει και στα δύο Πανεπιστήμια κατάλογο με τους τομείς των ενδιαφερόντων κάθε Κυπριακού Πανεπιστημίου με τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ τους.
Η επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο Κουβέιτ εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Υπουργείου για διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου και της προσέλκυσης στα Κυπριακά Πανεπιστήμια φοιτητών από το εξωτερικό.
_______________