22/4/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Μεταφορών κ. Μάριου Δημητριάδη

Χαιρετισμός του Υπουργού Μεταφορών κ. Μάριου Δημητριάδη
στην εκδήλωση παραχώρησης κρανών στο Τμήμα Τροχαίας από τη CYTA


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ στην εκδήλωση αυτή και να απευθύνω χαιρετισμό.

Η Οδική Ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας και δεν υπάρχουν καλύτεροι πρεσβευτές από τα παιδιά μας για να μας ευαισθητοποιήσουν για τους κινδύνους που παραμονεύουν στους δρόμους αλλά και για το πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες και τις καλές πρακτικές που θα σώσουν τη ζωή τη δική μας, των αγαπημένων μας ανθρώπων και των συνανθρώπων μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει στους κόλπους της τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο στην οδική ασφάλεια, κρίνοντας ότι είναι απαράδεκτο να χάνονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο στους δρόμους της,   έθεσε ως στόχο τη μείωση των θυμάτων σε οδικά δυστυχήματα κατά   50% μέχρι το 2020.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει  υιοθετήσει τον στόχο που τέθηκε για το 2020 και καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξή του, με την εφαρμογή συγκεκριμένου   Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια.   Το Στρατηγικό Σχέδιο στοχεύει στην αντιμετώπιση όλων των βασικών παραγόντων πρόκλησης οδικών δυστυχημάτων και στην υλοποίησή του εμπλέκονται όλες οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και κοινωνικοί φορείς καθώς και ιδιωτικοί οργανισμοί. Η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου παρακολουθείται από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας.

Η πρόληψη των θανάτων, τραυματισμών και αναπηριών λόγω των οδικών συγκρούσεων είναι υπόθεση όλων μας. Μόνο με κοινή, συνεχή προσπάθεια θα έχουμε αποτελέσματα και μείωση του ατέλειωτου καταλόγου θυμάτων οδικών συγκρούσεων.  Η προσπάθεια μας θα είναι συνεχής και θεωρώ σημαντικό να αρχίζει από τις μικρές τάξεις του δημοτικού. Η ευαισθητοποίηση για τους κανόνες οδικής ασφάλειας και τη σημασία που έχει η τήρησή τους, πρέπει να γίνει βίωμα των παιδιών.

 Είμαι βέβαιος ότι, από σήμερα παιδιά θα είστε κι εσείς πολύτιμοι σύμμαχοι μας στη μεγάλη προσπάθεια για να γίνουν οι δρόμοι της Κύπρου μας, από τους πιο ασφαλείς στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Τέλος, ευχαριστώ θερμά τη CYTA για τη συνεχή και πολύτιμη προσφορά της, στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας καθώς και το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

_______________

Σημ.:   Τον χαιρετισμό διάβασε η Α'  Διοικητική Λειτουργός του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Αφροδίτη Κοφτερού.