22/4/15

Συνεχίζονται οι εργασίες της ΚΣΣΕ, στο Στρασβούργο

Συνεχίζονται οι εργασίες της ΚΣΣΕ, στο Στρασβούργο


Κατά τις χθεσινές απογευματινές εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η κα Στέλλα Κυριακίδου, ως Γενική Εισηγήτρια της ΚΣΣΕ για τα Παιδιά, μίλησε για το θέμα των ανθρωπιστικών συνεπειών της δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ( IK ). Εστιάζοντας την παρέμβασή της στις συνέπειες της κρίσης για τα παιδιά της Συρίας και του Ιράκ κυρίως, η κα Κυριακίδου τόνισε ότι οι συνέπειες είναι πολλαπλές και χωρίς προηγούμενο, καθότι χιλιάδες εκατοντάδες παιδιά βιώνουν την πλήρη εξαθλίωση, τη βία και την κατάφορη παραβίαση των πιο βασικών ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων. Όπως ανέφερε, οι εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι φρικιαστικές, με παιδιά -στρατιώτες να αποκεφαλίζουν αιχμαλώτους και όμηρους πολέμου. Σε αυτήν τη διένεξη, εξήγησε, τα παιδιά είναι ταυτόχρονα θύτες και θύματα  βίας. Οι δράσεις της οργάνωσης IK παραβιάζουν κατά απόλυτο τρόπο τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κατάγγειλε, ενώ η χρησιμοποίηση παιδιών κάτω των 18 ετών για στρατιωτικούς σκοπούς θεωρείται έγκλημα πολέμου.

Τα στοιχεία που εμπεριέχονται στην Έκθεση, σοκάρουν είπε η κα Κυριακίδου. 51% των προσφύγων είναι παιδιά, ενώ έχουν καταμετρηθεί ήδη 3500 θάνατοι ανηλίκων.  Τα περισσότερα εξ αυτών έχουν χάσει την οικογένειά τους ή έχουν υποστεί σωματική ή ψυχολογική βία ή παρακολουθήσει σκηνές βίας που αφορούν στους οικείους τους. Πολλά παιδιά υφίστανται τις συνέπειες της φτώχειας και του ξεριζωμού και εξαναγκάζονται, για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, να εγκαταλείψουν το σχολείο για να εργαστούν, στους δρόμους στις πλείστες των περιπτώσεων. Πολλά παιδιά έχουν γίνει θύματα σωματεμπορίας ή/και θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, πρόσθεσε. Πολλά παιδιά επίσης έχουν εντοπιστεί από τους τζιχαντιστές, είπε, και ενταχθεί σε στρατιωτικές μονάδες εκπαίδευσης, με κύριο άξονα την εκμάθηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ σε όλες τις εκφάνσεις του.

Η κα Κυριακίδου τόνισε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανακούφιση και προστασία των παιδιών, μέσω επιπλέον πόρων και ανθρωπιστικής βοήθειας. Χρειάζεται πολιτική τόλμη και αποφασιστικότητα, υπογράμμισε, για να θέσουμε τέρμα σ’ αυτήν την ανεπίτρεπτη βία που ταλανίζει τις ζωές και δυναμιτίζει το μέλλον της επόμενης γενεάς ανθρώπων στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, είπε, θα πρέπει και οι Δυτικές δυνάμεις και χώρες υποδοχής μεταναστών να αναρωτηθούν πώς μπορούν να προσαρμόσουν τις δομές τους, ιδιαίτερα μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να αναχαιτιστεί ο εξτρεμισμός και η απομόνωση των μεταναστευτικών κοινοτήτων και αντιθέτως να ενισχυθεί η ενσωμάτωσή τους στον ευρωπαϊκό κοινωνικό κορμό. Καταλήγοντας, η κα Κυριακίδου έκανε έκκληση για περισσότερη ελαστικότητα στα σύνορα και στους όρους υποδοχής των προσφύγων για όσους ανθρώπους και ιδιαίτερα παιδιά, προσδοκούν σ’ ένα καλύτερο μέλλον, μακριά από πολέμους και βία. Είναι ανεπίτρεπτο και καταδικαστέο, κατέληξε, να διεξάγονται οπουδήποτε ιδεολογικοί πόλεμοι που στοχοποιούν παιδιά.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο Βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι ο εμφύλιος στη Συρία και η επέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χωρίς να διαφαίνεται προοπτική ειρήνευσης. Αντίθετα, τόνισε, η κρίση εξαπλώνεται διαρκώς και εδραιώνεται ως περιφερειακή. Η Συρία, συνέχισε ο κ. Λουκαϊδης, έχει υποστεί καταστροφές που ισοδυναμούν με απώλεια 40 χρόνων ανθρώπινης ανάπτυξης, ενώ το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί κατά 20 χρόνια. Από τα 12,2 εκατομμύρια που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, πρόσθεσε, το 50% σχεδόν είναι παιδιά, ενώ δύο εκατομμύρια είναι πρόσφυγες κάτω των 18 ετών που κινδυνεύουν να καταστούν μια χαμένη γενιά. Οι πρόσφυγες, συμπλήρωσε ο Κύπριος Βουλευτής, εκτίθενται ολοένα και περισσότερο στην εκμετάλλευση από δουλεμπόρους και σπείρες εγκληματιών.

Η κρίση αυτή που μαίνεται, συνέχισε ο κ. Λουκαΐδης, με τους νεκρούς και τους πρόσφυγες και τους χιλιάδες εκατοντάδες εξαθλιωμένους Σύριους, που δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη, έχει αιτία και ένοχους. Η ανθρωπότητα βιώνει σήμερα τις συνέπειες της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ το 2003 και της ξένης επέμβασης στα εσωτερικά της Συρίας, εξήγησε ο Κύπριος Βουλευτής, από γνωστά κέντρα που χρηματοδότησαν και εξόπλισαν τη συριακή αντιπολίτευση, μέρος της οποίας συνδέεται οργανικά με το «ΙΚ». Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της Τουρκίας στην υποδαύλιση του εμφυλίου πολέμου και στην υπονόμευση της Συρίας, είπε.   Αυτά θα έπρεπε να έχουν υπόψη τους όλες εκείνες οι δυνάμεις που θεωρούν ότι μπορούν να διορθώσουν με νέους πολέμους, τα λάθη των προηγούμενων πολέμων τους, συμπλήρωσε ο κ. Λουκαΐδης.
 
Πιο επιτακτικό καθήκον για τη διεθνή κοινότητα, υπογράμμισε ο Κύπριος Βουλευτής, αποτελεί σήμερα η ουσιαστική ανταπόκριση στις τεράστιες ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια και φιλοξενία των προσφύγων. Παράλληλα, θα πρέπει όλα τα κράτη να ανταποκριθούν επαρκώς σ’ αυτήν την τραγωδία, προσφέροντας κατάλληλα προγράμματα επανεγκατάστασης και ανθρωπιστικής υποδοχής, ευέλικτες πολιτικές έκδοσης εισόδου, τη διεύρυνση της οικογενειακής επανένωσης και υποτροφίες για σπουδές, ανέφερε. Ο κ. Λουκαΐδης κάλεσε, τέλος, όλα τα μέλη του Οργανισμού, να στηρίξουν έμπρακτα όσα κράτη δέχονται στις ακτές τους αυξημένα και μαζικά κύματα προσφύγων και αιτητών ασύλου , ώστε να διασφαλιστεί μια πιο ισότιμη κατανομή των συνεχώς αυξανόμενων δαπανών που σχετίζονται με αυτήν την εισροή.   Για να μειωθούν οι πιέσεις στις συνορεύουσες χώρες, οι χώρες της Ευρώπης, αλλά και του Κόλπου έχουν καθήκον να δημιουργήσουν νόμιμες οδούς εισόδου για τους πρόσφυγες, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης. Αλλιώς, προειδοποίησε, ολοένα και περισσότεροι Σύροι θα στοιβάζονται σε σαπιοκάραβα για να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Αλλά επίσης ολοένα και περισσότεροι από αυτούς θα χάνονται στη Μεσόγειο, της οποίας ο βυθός   μετατρέπεται σταδιακά στο υγρό νεκροταφείο του σύγχρονου κόσμου.
 
_________