8/4/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε στρατόπεδα με την ευκαιρία των εορτών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε
στρατόπεδα με την ευκαιρία των εορτών


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη, επισκέφθηκε σήμερα τα στρατόπεδα «Ανδρέα Ζάκου» και «Σταύρου Στυλιανίδη», με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα.

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο στρατόπεδο «Ανδρέα Ζάκου», ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ κ. Εμμανουήλ Θεοδώρου είπε ότι «η παρουσία του Προέδρου αποτελεί το επιστέγασμα του σεβασμού και της αγάπης που εισπράττουμε καθημερινά από την κυπριακή κοινωνία. Η ΕΛΔΥΚ έχει μια ιστορία, μια βαριά κληρονομιά της οποίας εμείς, οι σημερινοί ΕΛΔΥΚάριοι, προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι μέσω της σκληρής, μεθοδικής και καθημερινής μας εκπαίδευσης».

Μιλώντας στους οπλίτες και αξιωματικούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω πραγματικά να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη τόσο του ιδίου όσο και του Κυπριακού Ελληνισμού. Η εδώ παρουσία σας δεν είναι παρά η απόδειξη όχι απλώς των αδελφικών δεσμών, αλλά των δεσμών που συνδέουν ένα, υπό την ευρεία έννοια, Έθνος, το οποίο σε όλες τις στιγμές της μακραίωνης ιστορίας μας είτε οι μεν είτε οι δε ήσαν πάντοτε στο πλευρό ο ένας του άλλου, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους του ευρύτερου Ελληνισμού».

Πρόσθεσε ότι έχουμε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, κάτι που «οφείλεται κατά κύριο λόγο στο αίμα που έδωσαν (οι ΕΛΔΥΚάριοι) και στην παρουσία της ΕΛΔΥΚ. Συνεπώς αυτοί οι ακατάλυτοι δεσμοί δεν μπορεί να μολυνθούν ούτε από τις όποιες κριτικές που ακούστηκαν πρόσφατα, πολύ δε περισσότερο όταν αυτές είναι παντελώς αστήρικτες» και επισήμανε «τη συνεργασία που αναπτύσσεται και κτίζεται με την Ελληνική Κυβέρνηση».

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «για μας η Ελλάδα είναι μια Ιδέα. Οι εκάστοτε Κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι και οι φορείς αυτής της Ιδέας. Συνεπώς, από κοινού εργαζόμαστε μέσα σε ένα άριστο κλίμα αδελφικότατης συνεργασίας και έτσι θα συνεχίσουμε, άλλοτε για το καλό της Ελλάδας, άλλοτε για το καλό της Κύπρου και, συνεπώς, για το καλό της ευρύτερης έννοιας του Έθνους, του ευρύτερου Ελληνισμού, είτε κατοικεί στη μητροπολιτική Ελλάδα, είτε στη διασπορά, είτε στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Αυτό που όλους μας ενδιαφέρει είναι να δούμε να επιτυγχάνει στους στόχους που έχει θέσει η Ελληνική Κυβέρνηση, έτσι ώστε να νιώθουμε την Ελλάδα ισχυρή όσο ποτέ, ενώ την ίδια ώρα και στην Κύπρο ο αγώνας που δίνεται από κοινού και πάλι με την Ελληνική Κυβέρνηση είναι μέσα από τον ειρηνικό διάλογο επιτέλους να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια μόνιμη, βιώσιμη, λειτουργική λύση του Κυπριακού, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Με την άρση των όσων επισυνέβησαν τον Οκτώβριο - που ήταν η αμφισβήτηση της κυριαρχίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας – και με την αποχώρηση του ‘Μπαρμπαρός’ και με τις συνθήκες που δημιουργούνται θεωρώ ότι είναι πιθανή η επανέναρξη του διαλόγου σύντομα. Αυτή ήταν η απόφαση μας από κοινού με την Ελλάδα από τότε που επισυνέβησαν τα τραγικά γεγονότα του 1974, ότι δηλαδή θα έπρεπε μέσα από τον ειρηνικό διάλογο να επιτύχουμε τη λύση του Κυπριακού».

Είπε επίσης ότι «όσο ο χρόνος περνά τόσο παγιώνονται τα τετελεσμένα και είμαστε αποφασισμένοι να μην ανεχθούμε την εδραίωση των τετελεσμένων και να δημιουργούνται τέτοιες μη αναστρέψιμες καταστάσεις» και ανέφερε ότι τον διάλογο δεν θα τον καθορίζει η άλλη πλευρά.

Υπογράμμισε δε «την αποφασιστικότητα μας να πετύχουμε τα βέλτιστα δυνατά για τους Ελληνοκύπριους, τη διασφάλιση, δηλαδή, της παραμονής των Ελλήνων της Κύπρου στις πατρογονικές τους εστίες».

Ευχήθηκε, τέλος, «η Ανάσταση του Κυρίου να σημάνει και την Ανάσταση όσον αφορά την Ελλάδα και την Ανάσταση όσον αφορά την Κύπρο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ αντάλλαξαν δώρα με την ευκαιρία των εορτών.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το στρατόπεδο «Σταύρου Στυλιανίδη», όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής του στρατοπέδου κ. Χριστόφορος Σάββα.

_____________