23/4/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στο Μαθητικό Συνέδριο του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Γ´ Δασούπολης

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας
στο Μαθητικό Συνέδριο του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Γ´ Δασούπολης


Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση παρευρίσκομαι στο Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολης με θέμα: «Οι διαχρονικοί αγώνες των Κυπρίων για ελευθερία με τον φακό των νέων του 21 ου αιώνα». Ένα θέμα που εν μέρει ταυτίζεται με τον 3 ον υπό έμφαση που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, με σκοπό να ενδυναμώσει την ιστορική ταυτότητα των μαθητών μας.

Πολύ εύστοχα ο Γιώργος Σεφέρης ανέφερε κάποτε ότι «σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, σβήνει κανείς και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον». Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να γνωρίσουμε σωστά την ιστορία μας και να σταθούμε με βαθύ σεβασμό απέναντι από τα μεγάλα και σπουδαία γεγονότα του παρελθόντος.

Γνωρίζοντας την ιστορία μας και αντλώντας διδάγματα από αυτήν, μπορούμε να θέσουμε στέρεες βάσεις στους αγώνες μας για φυσική και εθνική επιβίωση.

Μέσα στην πρόσφατη ιστορία του τόπου μας προβάλλουν ως φωτεινά παραδείγματα, οι ήρωες μαθητές του απελευθερωτικού μας αγώνα 1955 – 59,   Πετράκης Γιάλλουρος,   Πετράκης Κυπριανού, Αριστείδης Χαραλάμπους, Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Νέοι, που με τη ζωή, τη δράση και τον θάνατό τους στέλνουν στις επόμενες γενιές των Ελλήνων της Κύπρου διδάγματα φιλοπατρίας, αυτοθυσίας, ανιδιοτελούς προσφοράς προς το σύνολο. Διδάγματα που τόσο πολύ τα έχουμε ανάγκη, ιδιαίτερα στις μέρες μας.  

Στο πλαίσιο του συνεδρίου σας έχουμε επίσης την ευκαιρία να ψηλαφούμε τη ζώσα Ιστορία μας και την τιμή να συνομιλούμε με αγωνιστές του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, με αγωνιστές, αγωνίστριες, ή και με παιδιά τους, του 1955 - ´59, με αγωνιστές και συγγενείς πεσόντων του 1974.

Ακαδημαϊκοί και ερευνητές αναδεικνύουν   την προσφορά των Κυπρίων εθελοντών στους διάφορους αγώνες. Άνθρωποι του πνεύματος απαθανατίζουν, ιστορώντας με την πένα και με τον λόγο τους την υπέρβαση του κοινού ανθρώπου, που συνειδητά και ανυστερόβουλα προσέφερε τον εαυτό του στον ιερό αγώνα για ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι στα αποτελέσματα των εργασιών σας, κατατίθενται σημαντικές εισηγήσεις από δύο αξιόλογες πνευματικές φυσιογνωμίες του τόπου μας, τον καθηγητή Πανεπιστημίου - ιστορικό κύριο Πέτρο Παπαπολυβίου και τον ποιητή κύριο Κυριάκο Χαραλαμπίδη.

Συγχαίρω θερμά τη Διεύθυνση, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολης για την οργάνωση του μαθητικού αυτού Συνεδρίου που προβάλλει τη διαχρονική πορεία των Ελλήνων της Κύπρου και αναδεικνύει πολλαπλά μηνύματα στη νεολαία μας.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.