27/4/15

Ομιλία του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα κ. Φώτη Φωτίου κατά το τρισάγιο πεσόντων του 1974

Ομιλία του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα
  κ. Φώτη Φωτίου κατά το τρισάγιο πεσόντων του 1974


Με αυτή τη σεμνή τελετή και την τέλεση τρισάγιου τιμούμε τη θύμηση και τη μνήμη αυτών που βρίσκονται θαμμένοι εδώ, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους προασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα όπως και των άλλων νεκρών που τάφηκαν με αυτούς τον μαύρο Ιούλιο του 1974.

Τιμούμε τη θυσία όσων προέβαλαν την ιδέα υπεράνω της ύλης, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια υπεράνω των σκοπιμοτήτων, το εθνικό συμφέρον κατά των υποχθόνιων επιβουλών. Όσων αντιστάθηκαν κατά του πραξικοπήματος, όσων προσπάθησαν μάταια να κρατήσουν κλειστή την κερκόπορτα των εχθρικών επιβουλών και έπεσαν υπέρ πατρίδος, πριν αυτή ανοίξει διάπλατα, μερικές μέρες μετά.

Εκφράζουμε σήμερα την ευγνωμοσύνη μας για τη μεγάλη προσφορά τους προς τη χειμαζόμενη πατρίδα, την οντότητα της οποίας υπερασπίστηκαν και διαφύλαξαν.

Η θυσία τους αποτελεί ύψιστη προσφορά στον τόπο μας και συγχρόνως φάρο και πυξίδα για όλους εμάς στον αγώνα που διεξάγουμε για τον τερματισμό της κατοχής και την απελευθέρωση της δοκιμαζόμενης πατρίδας μας.

Ας διδαχθούμε από τις συνέπειες της διχόνοιας και ας επαναλάβουμε σήμερα την ενδυναμωμένη και ακλόνητη πίστη μας στην ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά και την πεποίθησή μας ότι η καλλιέργεια και η ανοχή του φανατισμού, του μίσους, των ακρότητων και του διχασμού αποτελούν δυναμίτη στα θεμέλια της Δημοκρατίας μας.

Σε λίγο αρχίζουν οι επιστημονικές διαδικασίες για την εκταφή των λειψάνων. Στόχος της ανθρωπιστικής αυτής προσπάθειάς μας είναι να παραδώσουμε στην κάθε οικογένεια τα ταυτοποιημένα λείψανα του αγαπημένου τους προσώπου ώστε, έστω και ετεροχρονισμένα, πολιτεία και οικογένειες να αποδώσουν τις πρέπουσες και οφειλόμενες τιμές.

Οι επιστημονικές διαδικασίες της εκταφής και αναγνώρισης των λειψάνων αναμένεται να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις οικογένειες ότι η πολιτεία και εγώ προσωπικά θα είμαστε στο πλευρό τους σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες και κατά τη διάρκεια της νέας δοκιμασίας που βιώνουν.

Ευελπιστούμε ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και σύντομα η κάθε οικογένεια θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στο κλείσιμο ενός κεφαλαίου της τραγωδίας, που οι πληγές παρέμεναν ανοικτές εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

______________