13/3/15

Ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Κώστα Κληρίδη

Ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας
κ. Κώστα Κληρίδη


Σε σχέση με τα χθεσινά συμβάντα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Γενικός   Εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδης αναφέρει τα ακόλουθα:

1.       Παρέλαβα σήμερα το πρωί το κείμενο των αποστενογραφημένων πρακτικών, τα οποία τηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πιο πάνω συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

2.       Αφού μελέτησα προσεκτικά τα επίμαχα σημεία δηλώσεων που έγιναν από παριστάμενα πρόσωπα ενώπιον της Επιτροπής, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δικαιολογείται και θα πρέπει να διεξαχθεί ποινική έρευνα σχετικά με αναφορές οι οποίες έγιναν ως προς κατ’ ισχυρισμό δωροδοκία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

3.       Αυτή η πτυχή των διαμειφθέντων στη Βουλή, παρουσιάζεται επί του παρόντος ως η μόνη η οποία ενέχει ποινική πτυχή και επομένως εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ενώ άλλες πτυχές μπορούν να τύχουν άλλων χειρισμών και/ή από άλλα όργανα.

4.       Η έρευνα που θα διεξαχθεί, για ευνόητους λόγους οι οποίοι αναφέρονται στην καθημερινή επαφή και σχέση των αστυνομικών ανακριτικών οργάνων με τη Νομική Υπηρεσία, θα πρέπει να διενεργηθεί από ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή έτσι ώστε να τηρηθούν και να φαίνονται ότι τηρήθηκαν, τα εχέγγυα αμεροληψίας και αντικειμενικότητας.

5.       Η έρευνα θα αρχίσει και θα ζητηθεί όπως περατωθεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα και λεπτομέρειες ως προς το          πρόσωπο του ανακριτή και συναφή θέματα θα ανακοινωθούν αργότερα.