20/3/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο Διεθνές Συνέδριο «Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες»

Χαιρετισμός  του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού
  στο Διεθνές Συνέδριο «Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες»


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες». Είναι μεγάλη η τιμή για το νησί μας να φιλοξενεί ένα Συνέδριο με εκλεκτούς ομιλητές, ειδικούς σε θέματα μελέτης του πνευματικού αυτού  θησαυρού του τόπου μας.

Η επιστημονική αξία του υλικού της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας «ἀπεικονίζει τὸ αὐθεντικό, τὸ ἀληθὲς –πνευματικό, ἐπιστημονικό, πολιτισμικό– πρόσωπο τῆς Κύπρου», όπως γράφει ο μακαριστός Πάτροκλος Σταύρου, και έχει αναγνωρισθεί διεθνώς. Είμαστε σίγουροι ότι το έργο αυτό θα προβληθεί επάξια και πειστικά από τους εκλεκτούς επιστήμονες στις εισηγήσεις που ακολουθούν.
 
Ευχαριστούμε, βέβαια, και συγχαίρουμε τους συγγραφείς των έξι τόμων, που μαζί με τους συνεργάτες τους μόχθησαν, για να μας δώσουν μιαν άρτια επιστημονικά και συνάμα ελκυστική έκδοση των πολλών και ποικίλων έργων της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας: Τον καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Ανδρέα Βοσκό και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου αείμνηστους Κώστα Μιχαηλίδη και Ιωάννη Ταϊφάκο κι όσους άλλους μνημονεύονται στα Προλεγόμενα των συγγραφέων για την πολυσχιδή   συμβολή τους.
 
Η γνώση του υλικού αυτού, που διασώζεται μέχρι τις μέρες μας, αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά, που αποδεικνύει την ελληνικότητα της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
 
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρεί ότι το Συνέδριο αυτό θα προσφέρει στον σύγχρονο πολιτισμό και παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς μας να επιμορφωθούν σε θεματικές της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, αντλώντας τη γνώση που χρειάζονται, για να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές μας στην αξιοποίηση αυτού του πλούτου. Από την άλλη, αποτελεί πρόκληση για τη νέα γενιά να ερευνήσει και να καταγράψει σημαντικές πτυχές του υλικού που έχει διασωθεί και να εκτιμήσει την αξία του. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με τη θεσμοθέτηση από φέτος του Παγκύπριου Διαγωνισμού Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, στο πλαίσιο του οποίου κατατέθηκαν πολύ αξιόλογες και δημιουργικές εργασίες.
 
Επιπρόσθετα, η δημιουργική αυτή προσέγγιση της αρχαίας κυπριακής δημιουργίας θα οδηγήσει σε μια πραγματικά πολύτιμη επαφή με τον αρχαίο κόσμο και θα αναδείξει κατά τρόπο αυθεντικό τη διαχρονικότητα ιδεών, πρακτικών και αισθητικών αντιλήψεων. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε οι μαθητές να βιώσουν τη χαρά της γνήσιας διερεύνησης των πηγών και κειμένων, που διαφορετικά φαίνονται απόμακρα και αποπλαισιωμένα.  
 
Συγχαίρω το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων προσφοράς του στην έρευνα και διδασκαλία της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας. Διαμέσου αυτής της προσπάθειας διασώζεται και καταγράφεται η πανάρχαια πολιτισμική κληρονομιά της Κύπρου μας.
 
Συγχαίρω, επίσης, όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ίδρυμα Λεβέντη, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου «ΣΤΑΣΙΝΟΣ» και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (Σ.Ε.Κ.Φ.) της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε., για την όλη διοργάνωση και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.
 
Με τις πιο πάνω σκέψεις, καλωσορίζω τους εκλεκτούς εισηγητές, τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, όλους τους συνέδρους, τους μαθητές και μαθήτριές μας και κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.