12/3/15

Δήλωση Υπουργού Δικαιοσύνης για τη συζήτηση εναντίον της τρομοκρατίας

Δήλωση Υπουργού Δικαιοσύνης για τη συζήτηση εναντίον της τρομοκρατίας
στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ


Η ΕΕ μίλησε σήμερα με μία φωνή, απαιτώντας τη λήψη αποτελεσματικών και πρακτικών μέτρων για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών κατά της πρωτοφανούς απειλής της τρομοκρατίας. Το μήνυμα προς τους εταίρους μας ήταν ξεκάθαρο. Η τρομοκρατία δεν διακρίνει σύνορα και η απειλή είναι κοινή. Γι’ αυτό επιβάλλεται να ενεργήσουμε συλλογικά και να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς.

Οι ηγέτες της ΕΕ έθεσαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 12 ης Φεβρουαρίου το πλαίσιο για συγκεκριμένες ενέργειες που θα πρέπει να αναληφθούν. Μέχρι στιγμής, ομολογουμένως έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Να αναφέρω ιδιαίτερα την επίτευξη μείωσης της προπαγάνδας στο διαδίκτυο μέσω της συνεργασίας που επιτεύχθηκε με όλους τους μεγάλους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, ενώ σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης συζητείται η υιοθέτηση Πρωτοκόλλου για εφαρμογή του σχετικού ψηφίσματος του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.  

Πολλά, όμως, πρέπει να γίνουν.  

Η σημερινή μας απόφαση για εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για στοχευμένους και συντονισμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, στη βάση των κοινών δεικτών κινδύνου, αποτελεί βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι η ενίσχυση των συστηματικών ηλεκτρονικών ελέγχων, μέσα από την πλήρη αξιοποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, τόσο για πρόσωπα όσο και για ταξιδιωτικά έγγραφα είναι άκρως σημαντική και αναγκαία.

Θετική εξέλιξη θεωρούμε, επίσης, τη σημερινή συμφωνία για δημιουργία ειδικής μονάδας στην Europol , η οποία θα συλλέγει πληροφόρηση από ιστοσελίδες που περιέχουν υλικό που προάγει την προπαγάνδα και τον εξτρεμισμό και που ενθαρρύνουν τη ριζοσπαστικοποίηση. Η Κύπρος θα συμβάλει στις προσπάθειες αυτές. Πρώτο βήμα αποτελεί η απόφασή μας για ορισμό εθνικού σημείου επαφής που έχει ως στόχο την αποτελεσματική και απρόσκοπτη συνεργασία στον τομέα αυτό.  
 
Στην όλη προσπάθεια, η ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεί για εμάς κλειδί.   Ιδιαίτερα στο θέμα των ξένων μαχητών, θεωρούμε ότι η παραχώρηση του συνόλου των πληροφοριών σε όλα τα κράτη μέλη θα καταστήσει τις προσπάθειες της ΕΕ πιο αποτελεσματικές ιδιαίτερα για τις χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα πληροφοριών Σέγκεν, όπως είναι η Κύπρος.  

Σε ό,τι αφορά εξάλλου στη δράση της διεθνούς κοινότητας κατά των δικτύων χρηματοδότησης των τρομοκρατών, το οποίο αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα, θεωρούμε σημαντική την ενίσχυση της συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών τόσο μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης όσο και με τρίτες χώρες.  

Να χαιρετίσω, επίσης, τις σημαντικές εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για προώθηση της Πρότασης Οδηγίας για την επεξεργασία Δεδομένων των Επιβατών από τις αρχές επιβολής του νόμου. Η στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί στάση ευθύνης και υπευθυνότητας έναντι στους πολίτες μας. Ευελπιστώ ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες μας.  

Οι συζητήσεις μας για το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν. Στην αυριανή Σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης θα επικεντρωθούμε στα μέτρα πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης στους χώρους κράτησης και φυλακών, ενώ μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης, τον ερχόμενο Ιούνιο, τα κράτη μέλη θα κληθούν να ενημερώσουν για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασισθεί.
Θέλω να διαβεβαιώσω τους Κύπριους πολίτες, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι η χώρα μας, με βάση τις δυνατότητες της, αλλά και σε σχέση με τη γεωγραφική της θέση, επιπρόσθετα με τα οποιαδήποτε μέτρα έχουν ήδη ληφθεί σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο των συζητήσεων, θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε αυτή η απειλή να ελαχιστοποιηθεί.

Να αναφέρω, τέλος, ότι στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, η Κύπρος μαζί με ομάδα άλλων κρατών μελών, θα συνυπογράψει κοινό αίτημα για κοινοτική χρηματοδότηση προγραμμάτων για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος περιλαμβανομένης της ανέγερσης νέων φυλακών.