27/3/15

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη χθεσινή του συνεδρία

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη χθεσινή του συνεδρία


Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη χθεσινή του συνεδρία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, αποφάσισε τη μείωση της οικονομικής συνεισφοράς των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για Έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε:

·        Τη μείωση της συνεισφοράς των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για αναπτυξιακά, πολεοδομικά και άλλα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, για την περίοδο 2014-2020, στο ήμισυ της κανονικής συνεισφοράς τους, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της αδυναμίας τους για εξεύρεση χρηματοδότησης προς κάλυψη της συνεισφοράς τους. Η μείωση θα αφορά όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που, υπό συνθήκες υλοποίησής τους κάτω από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, οι επωφελούμενες Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα κατέβαλλαν συνεισφορά. Οι συνεισφορές θα μειωθούν στο 50% των επιπέδων που ισχύουν σήμερα. Οι μειωμένες, κατά 50% συνεισφορές θα υπολογίζονται στο συνολικό επιλέξιμο για συγχρηματοδότηση κόστος του έργου, δηλαδή Εθνική και Κοινοτική Συνεισφορά (Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη). Νοείται ότι, σε περίπτωση που, ύστερα από Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναπροσαρμοστούν οποιαδήποτε ποσοστά, η πιο πάνω προτεινόμενη μείωση θα εφαρμόζεται στη βάση των αναπροσαρμοσμένων ποσοστών.

Για την Ένωση Δήμων Κύπρου, την Ένωση Κοινοτήτων. καθώς και άλλους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εγκεκριμένους από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα καθοριστεί ποσοστό συνεισφοράς στο 15%.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική:

·        Για πολεοδομικά έργα, η συνεισφορά των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, (Δήμων και Κοινοτήτων) είναι: (i) 20% αν το έργο χαρακτηρίζεται ως πολεοδομικό οδικό και, (ii) 33,33% αν το έργο χαρακτηρίζεται ως πολεοδομικό έργο που αφορά διαμορφώσεις/αναπλάσεις ανοικτών δημόσιων χώρων (μέσω της διαδικασίας του Ετήσιου Προϋπολογισμού).
·        Για άλλα αναπτυξιακά έργα που εκτελούνται προς όφελος κοινοτήτων, οι συνεισφορές κυμαίνονται, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της κάθε κοινότητας μεταξύ 0% και 30%.
·        Για έργα προστασίας ξηράς από διάβρωση (όπως κυματοθραύστες, κ.ά.), η συνεισφορά των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι 50%, ενώ για έργα βελτίωσης της παραλίας 66,6%. Στη δεύτερη περίπτωση, η Τοπική Αρχή μπορεί να απαιτεί από τους επωφελούμενους το 33,33%, δηλαδή το μισό της συνεισφοράς της.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα Σχολεία για τη σχολική χρονιά 2014-2015.

Οι βασικές πρόνοιες του Σχεδίου περιλαμβάνουν:
·        Την εφαρμογή του Σχεδίου σε δημόσια/κοινοτικά νηπιαγωγεία και σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα δηλώσουν συμμετοχή
·        Την προμήθεια των φρούτων και λαχανικών στα παιδιά των υπό αναφορά νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

Ο προϋπολογισμός για το εν λόγω Σχέδιο ανέρχεται στις €430,000, εκ των οποίων οι €386,667 είναι συγχρηματοδοτούμενες (75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 25% από την Κυπριακή Δημοκρατία) και οι €43,333, που αποτελούν το προβλεπόμενο κόστος των συνοδευτικών μέτρων του Σχεδίου και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, χρηματοδοτούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες ν ομοσχέδια που αφορούν την προσφορά προγραμμάτων σπουδών σε ξένες γλώσσες από τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, δηλαδή από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σκοπός των νομοσχεδίων είναι η τροποποίηση των βασικών Νόμων, έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα, κάτω από προϋποθέσεις, να προσφέρουν προγράμματα σπουδών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου σε άλλες γλώσσες, πέραν των  επίσημων γλωσσών της Κυπριακής Δημοκρατίας.