31/3/15

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρέσβη της Κούβας στην Κύπρο

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής
με τον Πρέσβη της Κούβας στην Κύπρο

 
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη της Κούβας στην Κύπρο κ. Aramis Fuente Hern á ndez . Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Κούβας και, στη συνέχεια, ενημέρωσε τον κ. Fuente Hernández για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις τουρκικές απειλές και τις παραβιάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και την συνεπεία αυτών, την αναστολή των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Ομήρου υπογράμμισε ότι η απομάκρυνση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ δεν αποδεικνύει επαρκώς τη βούληση της γείτονος χώρας για επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να στηρίξει ουσιαστικά μία λύση του προβλήματος, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κουβανός Πρέσβης ανέφερε ότι τις δύο χώρες ενώνουν τόσο ιστορικοί δεσμοί όσο και κοινές προκλήσεις. Σημείωσε δε την επιθυμία της χώρας του για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών αυτών, μέσω ανταλλαγών τόσο σε διμερές όσο και διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Fuente Hernández υπογράμμισε, εξάλλου, τη θέση αρχών της χώρας του στη στήριξη των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, τονίζοντας παράλληλα τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Ο Κουβανός Πρέσβης ενημέρωσε, τέλος, τον Πρόεδρο της Βουλής για την παρούσα κατάσταση στη χώρα του και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της.

______________