30/3/15

Ομιλία Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη

Ομιλία Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη στην επίσημη παρουσίαση του Έργου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας
30/03/2015


Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που παρευρίσκομαι σήμερα στην επίσημη παρουσίαση του Έργου της Εθνικής Αξιολόγησης Επικινδυνότητας. Το έργο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης της Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και εστιάζεται στις κρίσιμες υποδομές πληροφοριών του κράτους, με αυξημένες απαιτήσεις ασφάλειας. H Κυβερνοασφάλεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για εμπέδωση εμπιστοσύνης στους χρήστες, ώστε να αγκαλιάσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, οι οποίες θα φέρουν πρόοδο και ανάπτυξη στον τόπο μας.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, το συνολικό ετήσιο κόστος της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο είναι της τάξης των 400 δις δολαρίων, που αντιπροσωπεύει το 0,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σε διεθνές επίπεδο, εκτιμάται ότι υπάρχει 10% πιθανότητα σημαντικής επίθεσης ή και κατάρρευσης μιας εκ των κρίσιμων υποδομών πληροφοριών ενός κράτους, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Οι προοπτικές αυτές καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων από όλα τα κράτη για προστασία των κρίσιμων υποδομών τους.

Λένε ότι η ασφάλεια είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος. Πολλές φορές, δεν είναι οι υποδομές το πλέον αδύναμο στοιχείο. Οι εργαζόμενοι και τα στελέχη, που δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι σε απειλές κατά της ασφάλειας, καθώς και η εγκατάσταση και η λειτουργία σύγχρονων συστημάτων επικοινωνιών και πληροφορικής, σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, μπορεί να αποτελέσουν τον αδύναμο κρίκο. Η προστασία των διασυνδεδεμένων πληροφοριακών συστημάτων είναι απαραίτητη για να εξασφαλίζεται ένα ευρύ φάσμα βασικών υπηρεσιών. Δεδομένου ότι πολλοί τομείς βασίζονται στις συγκεκριμένες τεχνολογίες, που λειτουργούν καταλυτικά για τις εργασίες τους, η ανησυχία για την ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών και ευρύτερα η ανησυχία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα πρέπει να είναι καθολική.

Η κοινωνία της πληροφορίας διαδραματίζει ένα κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και αναμένεται να παίξει εξίσου σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου. Οι συνέπειες των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο μπορεί να είναι σοβαρές και ευρείας κλίμακας. Ανάλογα με τον στόχο και το μέγεθος της επίθεσης, η δημοσιονομική επίπτωση και μόνο μπορεί να φτάσει σε εκατομμύρια ευρώ.

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο μπορεί να βλάψει σοβαρά και εμπορικά, τεχνολογικά και οικονομικά συμφέροντα και να θέσει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορούν ακόμα να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και την απρόσκοπτη λειτουργία των επικοινωνιών, των υπηρεσιών διαδικτύου, των τραπεζών, των χρηματιστηρίων, της παραγωγής, της μεταφοράς και της διανομής ενέργειας, των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών, της υγείας, και της δημόσιας διοίκησης.

Για τους πιο πάνω λόγους, τα θέματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών αποτελούν μέρος της κοινωνίας της πληροφορίας και σημαντικό πυλώνα του Ψηφιακού Θεματολογίου για την Ευρώπη και κατ’ επέκταση της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το τελευταίο διάστημα, τα θέματα κυβερνοασφάλειας βρίσκονται πολύ ψηλά σε προτεραιότητα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ άλλων, έχει ανανεωθεί ο Κανονισμός για τη λειτουργία του Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών ENISA, υλοποιείται η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, λειτουργεί η ομάδα Φίλοι της Προεδρίας για το Κυβερνοχώρο, σε επίπεδο Συμβουλίου, και προωθείται νέα οδηγία για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (NIS directive), η οποία βρίσκεται στα τελικά στάδια διαβούλευσης και έγκρισης από το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο.

Το Συμβούλιο Υπουργών Επικοινωνιών έχει, επίσης, μελετήσει την πολιτική και τις περαιτέρω δράσεις που πρέπει να ληφθούν, που περιλαμβάνουν τη θέσπιση νέων οδηγιών για τα θέματα της ασφάλειας και ειδικότερα της προστασίας των Κρίσιμων Υποδομών Πληροφοριών (CIIP), την ενθάρρυνση αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, στα ίδια τα κράτη μέλη και σε τρίτες χώρες, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει τον ουσιαστικό ρόλο της κυβερνοασφάλειας στην προώθηση νέων υπηρεσιών πληροφοριών και επικοινωνιών, τη χρήση νέων τεχνολογιών και γενικότερα την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας. Μια αποτελεσματική στρατηγική για την ασφάλεια αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ως ο αρμόδιος φορέας για την κοινωνία της πληροφορίας και τη Ψηφιακή Στρατηγική της Κύπρου, η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας, στηρίζει τις προσπάθειες των αρμοδίων αρχών, στα μέτρα των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Η Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά το πρότυπο της Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει, ένθερμα, μια προσέγγιση πολυεπίπεδης συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Ως εκ τούτου, η σημερινή Ημερίδα που προωθεί τη συνεργασία όλων των φορέων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, αποτελεί σημαντική δραστηριότητα στην προώθηση των στόχων του έργου, αλλά και βασικό δομικό στοιχείο του συνολικού οικοδομήματος της κυβερνοασφάλειας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημερινή ημερίδα και καλώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εργαστούν μαζί μας για επίτευξη των στόχων της Κυβερνοασφάλειας, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της Ψηφιακής Στρατηγικής γενικότερα.