30/3/15

Το Υπουργείο Υγείας εντείνει τους ελέγχους στην αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα

Το Υπουργείο Υγείας εντείνει τους ελέγχους στην αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα
30/03/2015


Οι στοχευμένοι έλεγχοι των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας στην κυπριακή αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα άρχισαν και κορυφώνονται την Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε τέσσερις μεγάλους άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά στον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου και πρώτων υλών που θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή τροφίμων, τα οποία αναμένεται να καταναλωθούν τις ημέρες του Πάσχα. Τα δείγματα λήφθηκαν έγκαιρα και απεστάλησαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους και, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, δεν έχει εντοπιστεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα που να αποκλίνει από τα όρια που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στον επίσημο έλεγχο όλων των υποστατικών τροφίμων που παρασκευάζουν τρόφιμα για τις ημέρες του Πάσχα, όπως είναι τα ζαχαροπλαστεία, τα αρτοποιεία και τα σοκολατοποιία. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ποιότητα των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιηθούν, στις παρασκευαστικές διαδικασίες και στον τρόπο φύλαξης και διακίνησης των προϊόντων.

Ο τρίτος άξονας αφορά στην ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σημεία εισόδου (λιμάνια και αεροδρόμια) και συγκεκριμένα, στα εισαγόμενα τρόφιμα με τη διενέργεια επιπρόσθετων εργαστηριακών ελέγχων.

Ο τέταρτος άξονας είναι η επιτήρηση της λιανικής αγοράς σε υποστατικά που εκθέτουν τα τρόφιμα στον τελικό καταναλωτή και θα διεξάγεται μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο σε όλες τις επαρχίες. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στον εντοπισμό τροφίμων που πιθανώς να έχουν παρασκευαστεί σε μη εγκεκριμένα υποστατικά, με σκοπό την κατάσχεση και την καταστροφή τους.