13/3/15

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής για τη διαρροή δανειακών υποχρεώσεων βουλευτών

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής
για τη διαρροή δανειακών υποχρεώσεων βουλευτών


Η διαρροή δανειακών υποχρεώσεων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και ως κίνηση αντιπερισπασμού για τον ασκούμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο για τα έργα και τις ημέρες της Αρχής Εξυγίανσης ως προς την πρώην Λαϊκή Τράπεζα, συνιστά πράξη αξιοκατάκριτη και επονείδιστη, με κατάδηλα τα ευτελή ελατήρια.

Οι συμβάσεις με τραπεζικά ιδρύματα για σύναψη δανείων και η ανάληψη εγγυήσεων αποτελούν πράξεις απολύτως νόμιμες και πλήρως συμβατές με τα συναλλακτικά ήθη. Η τιμή, η υπόληψη, το κύρος και η ελεύθερη συνείδηση των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν μπορούν να σκιάζονται ή να τίθενται εν αμφιβόλω από παρόμοιου είδους πρακτικές διαρροών.

Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, τα μέλη της Βουλής, ύστερα από απόφαση της σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και σε συμμόρφωση προς τον Κανονισμό 44 του Σώματος, θα κοινοποιήσουν στον Πρόεδρο της Βουλής κατάσταση εκκρεμούντων δανειακών υποχρεώσεων ή οποιωνδήποτε   άλλων συναφών υποχρεώσεων, ενόψει της συζήτησης του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι προκύπτει θέμα «άμεσου προσωπικού συμφέροντος», δεδομένου ότι σε σωρεία νομοθεσιών που καλείται να ψηφίσει το Σώμα, όπως είναι φυσικό, επηρεάζονται είτε όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας, είτε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού μεταξύ των οποίων και τα μέλη της Βουλής.  

Αυτό γίνεται για λόγους ευαισθησίας και τήρησης των κανόνων ηθικής δεοντολογίας και όχι γιατί υιοθετείται οποιαδήποτε υποψία περί επηρεασμού της συνείδησης των μελών του Σώματος από την ύπαρξη οποιαδήποτε νόμιμης συμβατικής δανειακής υποχρέωσης.
______________