20/3/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Καδή στην παρουσίαση προγράμματος για τη νεότερη και σύγχρονη κυπριακή τέχνη

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ.   Καδή
στην παρουσίαση προγράμματος για τη νεότερη και σύγχρονη κυπριακή τέχνη


Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από την Ομάδα Παραγωγής Δυνητικών Περιπάτων, το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η τελετή αυτή στόχο έχει να προβάλει τον 1 ο Δυνητικό Περίπατο στη Νεότερη και Σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη, με τίτλο: «Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση: Όψεις της πρώτης γενιάς Κύπριων καλλιτεχνών».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πρώτο στο είδος του στην πατρίδα μας, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο προβολής της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Δίνει τη δυνατότητα σε όλους του συμπολίτες μας να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στον πολιτισμό, που αποτελεί δημόσιο αγαθό.

Το 1ο Δυνητικό Μουσείο της Κύπρου συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη της δημιουργίας ενός σύγχρονου και εύχρηστου Εικαστικού Αρχείου που θα εξυπηρετεί επισκέπτες, ερευνητές, μαθητές και γενικότερα τον κάθε ενδιαφερόμενο για την ιστορία τη Κυπριακής Τέχνης.

Η πρωτοβουλία αυτή κρίνεται πραγματικά αξιέπαινη, γιατί οι άνθρωποι που είχαν άμεση εμπλοκή στη διεκπεραίωση του προγράμματος εργάστηκαν κυρίως σε εθελοντικό χρόνο, γεγονός που μείωσε αισθητά το κόστος της όλης προσπάθειας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επικροτεί και στηρίζει αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες είναι σημαντικές και χρήσιμες για όλους. Ειδικότερα στον χώρο της εκπαίδευσης, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αναβαθμίσει τη διδακτική πράξη. Μέσα από τις καινοτόμες και διαδραστικές εφαρμογές που προσφέρει, εκσυγχρονίζει τη διδασκαλία και την προσαρμόζει στα δεδομένα της εποχής.
 
Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εργάζεται συστηματικά, μέσω των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, για τη ψηφιοποίηση και την επιγραμμική προσβασιμότητα του πολιτιστικού προϊόντος της Κύπρου. Μετά από οργανωμένες ενέργειες δημιουργήθηκε και ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα της Κύριας Πύλης Πολιτιστικής Πληροφορίας. Παράλληλα, είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, Europeana , από το 2012. Συνεπώς, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν θα μπορούσε να μην στηρίξει το εγχείρημα των Δυνητικών Περιπάτων.

Σε μια εποχή όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξοικειώνονται με τους κώδικες επικοινωνίας που επιβάλλει η ραγδαία ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, προσπάθειες όπως οι Δυνητικοί Περίπατοι έχουν όλα τα εχέγγυα να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία μάθησης, αλλά και ενίσχυσης των ευκαιριών πρόσληψης των επιτευγμάτων του Πολιτισμού και της Τέχνης.

Συγχαίρω, λοιπόν, θερμά τους συντελεστές των πρώτων Δυνητικών Περιπάτων στη Νεότερη και Σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη, το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών, το οποίο ενέταξε το πρόγραμμα αυτό στις δραστηριότητές του, καθώς επίσης τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη στήριξή τους.   Ευελπιστώ ότι μικροί και μεγάλοι, θα ανταποκριθούν με ενδιαφέρον στο κάλεσμά σας και θα αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις δυνατότητες που δίνει η σημαντική αυτή προσπάθεια.