27/3/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην παρουσίαση του μουσικού έργου «Χοές» του Γιώργου Θεοφάνους

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
στην παρουσίαση του μουσικού έργου «Χοές» του Γιώργου Θεοφάνους

   
Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση σας να εγκαινιάσω την έκθεση φωτογραφιών και να προσφωνήσω την παρουσίαση του μουσικού έργου «Χοές», που το Συγκρότημα Δίας οργανώνει για να τιμήσει την επέτειο των 60 χρόνων από την έναρξη του αγώνα των Κυπρίων για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού.
 
Στον ιερό αυτό χώρο, όπου δεκατρείς από τους πιο δοξασμένους ήρωες μας κατέβηκαν στον τάφο για να βρουν τα σκαλοπάτια που πάν’ στη λευτεριά, οι 200 ανέκδοτες φωτογραφίες από την προσωπική συλλογή της αγωνίστριας Κλαίρης Αγγελίδου, ξυπνούν την ένδοξη εποποιία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και θυμίζουν σε όλους εμάς το χρέος μας προς τους ήρωες και τους αγωνιστές της ελευθερίας.
 
Θέλω να εξάρω την πρωτοβουλία του Συγκροτήματος Δίας και να χαιρετήσω τη διάθεση προς τους αναγνώστες της «Σημερινής» τόσο του ειδικού ενθέτου με τις φωτογραφίες και λογοτεχνικό υλικό, όσο και του συλλεκτικού CD «Χοές», που σήμερα παρουσιάζουμε στη συγκινητική αυτή εκδήλωση.
 
Το μουσικό αυτό έργο, που αποτελείται από μια σειρά ποιημάτων της αγαπητής μου και αξιοσέβαστης κας Κλαίρης Αγγελίδου, μελοποίησε ο εκλεκτός συμπατριώτης μας μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους και ερμηνεύουν τρία από τα πιο επιτυχημένα ονόματα της ελληνικής μουσικής.  Η Μαρινέλλα, ο Κώστας Μακεδόνας και ο Δήμος Αναστασιάδης.
 
Οι ωδές του Γιώργου Θεοφάνους αποτελούν φόρο τιμής  σε όλους όσοι θυσιάστηκαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά των αποικιοκρατών. Οι χοές αντανακλούν στα εναγίσματα, τις προσφορές, δηλαδή, καθαγιασμένων τροφών στον τάφο του νεκρού και με χοές τιμούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τις μούσες, τις νύμφες και τις ερινύες.
 
Αλλά θα συμφωνήσω με τον αγαπητό μου φίλο, Γιώργο Θεοφάνους, πως το δικό του σημερινό έργο δεν είναι απλώς μια οφειλόμενη  προσφορά στους νεκρούς ήρωες μας. Είναι μια προσφορά «προς τους ζωντανούς Κύπριους του σήμερα, στα παιδιά µας, στη γενιά μας και στις επόμενες γενεές που θα 'ρθουν για να θυµούνται όλους αυτούς για τους οποίους ο θάνατος ήταν ένα άλλο σκαλοπάτι της ζωής... της δικής τους, της Αληθινής Ζωής».
 
Το έργο «Χοές» που έρχεται να προστεθεί στην εξαίρετη δουλειά του Γιώργου Θεοφάνους, είναι άξιο συγχαρητηρίων. Θερμά συγχαρητήρια, βεβαίως, οφείλουμε και στην ποιήτρια, στους αξιόλογους τραγουδιστές που το αποδίδουν και σε όλους τους καλλιτέχνες που συνέβαλαν στην ολοκλήρωσή του.
 
Η Κύπρος, είναι ένα νησί με μακρά ιστορία και πολιτισμό. Ένα νησί με τη δική του ψυχή, τη δική του φωνή. Με εμπνευσμένους δημιουργούς που θέλησαν και κατέγραψαν μαζί με τη δική τους πορεία και έκφραση όλη την πορεία του ίδιου του τόπου μας μέσα από τον πολιτισμό και τους αγώνες του. Με τη δημιουργία του αυτή προβάλλονται οι αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού, του οποίου η αντοχή δοκιμάζεται και στις μέρες μας.
 
Θέλω να εξάρω αλλά και να συγχαρώ το Συγκρότημα Δίας που αξιοποιεί με άριστο τρόπο τη δημιουργία του Γιώργου Θεοφάνους.
 
Ταυτόχρονα να εκφράσω και τις θερμότατες ευχαριστίες της Πολιτείας για τη συνεισφορά μέρους των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις του CD προς το Μέλαθρον Αγωνιστών, που όλοι γνωρίζουμε πόσο το χρειάζεται.
 
Με αυτά τα ελάχιστα εγκαινιάζω την έκθεση φωτογραφίας, ευχόμενος οι «Χοές» του Γιώργου Θεοφάνους να αποτελέσουν και τους ήχους αφύπνισης, ώστε ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην κατοχή.

--------------------