24/3/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στην εκδήλωση για απονομή του 1 ου Βραβείου του Διαγωνισμού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στην εκδήλωση για απονομή του 1 ου Βραβείου του Διαγωνισμού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας


Σήμερα το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, στο πλαίσιο των εθνικών εορτασμών για την 25 η Μαρτίου 1821, τιμά την πρωτεύσασα μαθήτρια Μαρία Κωνσταντίνου, που διακρίθηκε στον καθιερωμένο από την Πρεσβεία της Ελλάδος ετήσιο Διαγωνισμό Μαθητικού Δοκιμίου, που πραγματοποιείται για τους  μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην Πρεσβεία της Ελλάδας για τη συνέχιση αυτού του διαγωνισμού, ο οποίος ως ετήσιος θεσμός παρέχει την δυνατότητα στους τελειόφοιτους μαθητές μας να αναπτύξουν τις απόψεις τους σε θέματα σύγχρονου προβληματισμού. Η επισταμένη μελέτη των μαθητών της Κύπρου με τα ευρύτερα θέματα του Ελληνισμού, εκτός του ότι διευρύνει τις γνώσεις τους, συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των εθνικών δεσμών ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα.

Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να κατανοήσουν την οικουμενική διάσταση του ελληνικού πολιτισμού και να αντιληφθούν πως η ελληνική σκέψη από τα χρόνια του Ομήρου, στηρίζεται σε μια κοσμοθεωρία ανθρωποκεντρική που σέβεται τις ελευθερίες, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ατόμου.

Μπροστά στις προκλήσεις της εποχής μας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επιδιώκει να διαφυλάξει στη νέα γενιά την εθνική και πολιτισμική μας ταυτότητα. Μέσα από την Παιδεία μας, αξιοποιώντας το θαυμαστό παρελθόν, καλλιεργώντας τη γλώσσα μας με τον σεβασμό που της αξίζει και βελτιώνοντας το εκπαιδευτικό μας σύστημα, μπορούμε να διαμορφώσουμε πολίτες με αυτογνωσία, υπευθυνότητα και ήθος.

Συγχαίρω τους τελειόφοιτους μαθητές που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας και ιδιαιτέρως τη Μαρία Κωνσταντίνου για την εξαιρετική της επίδοση.

Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Πρεσβεία που διατηρεί και στηρίζει εδώ και χρόνια τον θεσμό αυτό, καθιερώνοντας μια στενή και ουσιαστική συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.