17/2/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία της Πλατφόρμας Ομάδων Πολιτών «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ»

   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία
της Πλατφόρμας Ομάδων Πολιτών «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ»


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της Πλατφόρμας Ομάδων Πολιτών «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ».

Μετά τη συνάντηση, εκ μέρους της Πλατφόρμας, ο κ. Σταύρος Ζένιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «θεωρούμε πολύ θετικό ότι έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, κάτι που η Πλατφόρμα ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ ζητά εδώ και πάρα πολύ καιρό και αναμένουμε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως είχαν όλοι δεσμευτεί, θα το εγκρίνουν, για να κλείσει και αυτό το πολύ θλιβερό μέχρι στιγμής κεφάλαιο για τη χώρα μας και την οικονομία μας.

Ταυτόχρονα, συζητήθηκε η δημιουργία ενός Συντονιστικού Σώματος κατά της Διαφθοράς και έχει ζητηθεί από την Πλατφόρμα ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ, μαζί με άλλες οργανώσεις σε θέματα διαφάνειας, να υποβάλουν συγκεκριμένη πρόταση, και αναμένουμε και αυτό το θέμα να προχωρήσει.

Συζητήθηκε, επίσης, και ο θεσμός της e-petition, της γνωμοδοσίας δηλαδή, για να μπορούν οι πολίτες να ζητούν, όταν μια ομάδα πολιτών μέχρι πέντε χιλιάδες μαζέψουν υπογραφές, να έχει υποχρέωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η Βουλή να συζητήσουν το αίτημα, να αποφανθούν και να δώσουν μια ολοκληρωμένη απάντηση».
   
Ερωτηθείς πού βρίσκεται το θέμα της κατάθεσης των οικονομικών στοιχείων των κομμάτων, ο κ. Ζένιος είπε ότι «το τελευταίο που είχε γίνει, είναι ότι αποφάσισαν ότι ο Νόμος του 2012 θα είχε εφαρμογή από το 2013, κάτι που εγείρει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: το γιατί να μην είχε εφαρμοστεί ο Νόμος του 2011.

Αυτά ήταν πολύ θλιβερά φαινόμενα για τη χώρα μας και την οικονομία μας, αλλά αυτά αποτελούν παρελθόν. Είναι λάθη του παρελθόντος, τα πληρώνουν οι πολίτες. Το θέμα είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, όπως μας είχε εισηγηθεί και η Επιτροπή Γκρέκο της Ευρώπης. Αυτό είχε εγκριθεί από το Υπουργικό και αυτό αναμένουμε να εγκριθεί από τη Βουλή».