17/2/15

Ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τη διενέργεια εράνων


Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων επιθυμεί να πληροφορήσει το κοινό ότι, σύμφωνα με τον περί Διενέργειας Εράνων Νόμο του 2014, (68(Ι)/2014), κανένα πρόσωπο (φυσικό ή νομικό) δεν νομιμοποιείται να διοργανώνει έρανο, εκτός αν υπάρχει σε ισχύ καθ’ όλη την περίοδο διεξαγωγής του εράνου, σχετική άδεια.

Η εν λόγω άδεια εξουσιοδοτεί τη διοργάνωση και διενέργεια εράνου και διασφαλίζει ότι ο έρανος διεξάγεται σύμφωνα με τις διαδικασίες, όρους ή/ και προϋποθέσεις που καθορίζονται από την προαναφερόμενη σχετική νομοθεσία. Σε αντίθετη περίπτωση, ο/οι διοργανωτής/τές του εράνου είναι ένοχος/οι αδικήματος, δυνάμει των διατάξεων του Νόμου 68(Ι)/2014.

Με αφορμή τα περιστατικά, κατά τα οποία γίνεται έκκληση προς το κοινό για εισφορά σε έρανο μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διαδικτύου, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καλεί τους πολίτες όπως βεβαιώνονται ότι ο έρανος διενεργείται νόμιμα (απαιτώντας τον αριθμό ή/ και έντυπο άδειας διενέργειας εράνου, στοιχεία της διοργανώτριας οργάνωσης κ.λπ.). Σε αντίθετη περίπτωση, το κοινό καλείται όπως καταγγέλλει τέτοια περιστατικά, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι περιπτώσεις διενέργειας παράνομων εράνων.