25/2/15

Χαιρετισμός Γ.Δ. Υπουργείου Εσωτερικών κ. Νικολαΐδη

Να μη μεταδοθεί πριν τις 6 μ.μ.
 
Χαιρετισμός Γ.Δ. Υπουργείου Εσωτερικών κ. Νικολαΐδη
σε εκδήλωση με θέμα
«Γραφειοκρατία: Κωλυσιεργία στην Αειφόρο Ανάπτυξη;»


Θέλω πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές και, συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, για την επιλογή της θεματολογίας αυτής της άκρως επίκαιρης εκδήλωσης, για το κατά πόσο η Γραφειοκρατία αποτελεί ή όχι τροχοπέδη στην Αειφόρο Ανάπτυξη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως Αρμόδιο Υπουργείο για τις Πολεοδομικές και Οικοδομικές Αρχές και αντιλαμβανόμενο τη μεγάλη σημασία που έχει για την οικονομία η έγκαιρη αδειοδότηση των αναπτύξεων, έλαβε και λαμβάνει διάφορα μέτρα για απλοποίηση των διαδικασιών και επίσπευση της αδειοδότησης των διαφόρων έργων.

Τα μέτρα αυτά, μπορούν να διαχωριστούν σε τρείς κατηγορίες:
  • η πρώτη κατηγορία αφορά στην τροποποίηση της νομοθεσίας και των κανονισμών,
  • η δεύτερη κατηγορία αφορά στην εισαγωγή νέας τεχνολογίας, διαδικασιών και μεθόδων, και
  • η τρίτη κατηγορία αφορά στην εκπαίδευση του προσωπικού και στην αλλαγή νοοτροπίας.

Όσον αφορά στην πρώτη κατηγορία μέτρων, έχουν προωθηθεί διάφορες προτάσεις για τροποποίηση της Νομοθεσίας, των Κανονισμών και των Διαταγμάτων. Από τις πιο πάνω εισηγήσεις, έχει μέχρι σήμερα τροποποιηθεί το Γενικό Διάταγμα Ανάπτυξης, το Ειδικό Διάταγμα Ανάπτυξης (Οικιστική Ανάπτυξη σε Οικόπεδα) και η κατάργηση του Ειδικού Διατάγματος για χωριά. Με τις τροποποιήσεις αυτές, αυξάνονται οι αναπτύξεις για τις οποίες δεν απαιτείται η εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας, και κατά συνέπεια, καταργείται ένα στάδιο αδειοδότησης για μεγάλο αριθμό αιτήσεων.
 
Εκκρεμούν επίσης, για ψήφιση, διάφορα νομοθετήματα, όπως η ανάληψη ευθύνης εκ μέρους των μελετητών, η τροποποίηση του άρθρου 43 που αφορά στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της πολεοδομικής αρχής και των αιτητών, η απλοποίηση της διαδικασίας διαχωρισμού τεμαχίων, όταν τα τεμάχια ανήκουν σε δύο ή περισσότερους συνιδιοκτήτες, η νομοθεσία για τον αστικό αναδασμό και άλλα.

Όσον αφορά στη δεύτερη κατηγορία μέτρων, εφαρμόζονται τα ακόλουθα:
για αιτήσεις που υποβάλλονται συμπληρωμένες (με όλες τις απαιτούμενες διαβουλεύσεις), μελετώνται και χορηγούνται οι πολεοδομικές άδειες σε τρείς μήνες. Επιπρόσθετα, για αιτήσεις που υποβάλλονται με το θεσμό του αυτοελέγχου, χορηγούνται οι άδειες σε 30 εργάσιμες ημέρες.

Στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως άρχισε η ανάπτυξη ολοκληρωμένου μηχανογραφημένου συστήματος. Το συμβόλαιο υπογράφτηκε στις 27/10/2014 και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Με την ολοκλήρωσή του, θα επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία μελέτης πολεοδομικών αιτήσεων.

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως συμμετέχει σε Πρόγραμμα που διενεργεί το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (μέσω της εταιρείας PWC), για σύγκριση επιδόσεων (Benchmarking), απλούστευση διαδικασιών, εκσυγχρονισμό/ κωδικοποίηση θεσμικού πλαισίου και προετοιμασία για εφαρμογή ISO. Η πρώτη φάση του Προγράμματος έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται εντός του επόμενου μήνα, ο έλεγχος για πιστοποίηση ISO : 9001-2008.

Να προσθέσω ότι άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά και επί εθελοντικής βάσης νέο σύστημα διαβουλεύσεων από τον Νοέμβριο 2013 που αποσκοπεί στην υποβολή αιτήσεων, με συμπληρωμένες όλες τις απαιτούμενες διαβουλεύσεις. Δυστυχώς, δεν υπήρξε σημαντική ανταπόκριση από τους μελετητές/αιτητές. Με την αναμενόμενη έγκριση των περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Κανονισμών (Αιτήσεις και Ιεραρχικές Προσφυγές), το μέτρο θα είναι υποχρεωτικό.

Επίσης, έχει συσταθεί ειδική ομάδα για μελέτη μεγάλων αναπτύξεων και το μέτρο εφαρμόζεται με επιτυχία

Ανάλογα με τις ανάγκες του Τμήματος και ανάλογα με το διαθέσιμο προσωπικό, επιδιώκεται η ενίσχυση του Τομέα Ελέγχου της Ανάπτυξης για την επίσπευση έκδοσης Πολεοδομικών Αδειών. Το μέτρο εφαρμόζεται και είναι υπό συνεχή αναθεώρηση, έτσι ώστε να προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες που παρουσιάζονται

Όσον αφορά στην τρίτη κατηγορία μέτρων, με εγκύκλιους, διαλέξεις και σεμινάρια, γίνεται συνεχής επιμόρφωση του προσωπικού, με σκοπό την αλλαγή νοοτροπίας, έτσι ώστε οι υπάλληλοι να αντιμετωπίζουν τους αιτητές σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον, με σκοπό την επίλυση προβλημάτων και όχι τη μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Ειδικότερα, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως συμμετέχει στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για Στρατηγική, Ηγετική και Διευθυντική Ανάπτυξη της Δημόσιας Υπηρεσίας, το οποίο διοργανώνεται από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, με τη συμμετοχή της Αναπληρώτριας Διευθύντριας και μεγάλου αριθμού άλλων υπαλλήλων. Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω, γίνεται συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού ενδο-τμηματικά.