19/2/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Aγροτικής Aνάπτυξης και Περιβάλλοντος σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ξεναγών Κύπρου

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Aγροτικής Aνάπτυξης και Περιβάλλοντος σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ξεναγών Κύπρου

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να συγχαρώ τον Σύνδεσμο Ξεναγών Κύπρου που και φέτος οργανώνει την εβδομάδα «Γνωρίστε την Κύπρο». Μια πρωτοβουλία η οποία έχει καταστεί θεσμός και η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των Κυπρίων πολιτών για γνωριμία της Κύπρου μας.
Το θέμα που έχει επιλεγεί φέτος, «Γεύσεις και Παράδοση», είναι πετυχημένο και επίκαιρο. Άπτεται ενός σημαντικού τομέα της ζωής και παράδοσης του τόπου μας, των παραδοσιακών μας προϊόντων και ιδιαίτερα της σχέσης που η Γεύση έχει με τον Τόπο. Το θέμα αυτό είναι αναμφισβήτητα επιτυχημένο γιατί όλοι γνωρίζουμε την σημασία της Γεύσης στον νησί μας, και οπωσδήποτε επίκαιρο γιατί φέρνει στο προσκήνιο τις προσπάθειες του Υπουργείου μας για προστασία, ανάδειξη και προώθηση των παραδοσιακών μας προϊόντων. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να απαριθμήσω μερικά από αυτά τα προϊόντα, όπως για παράδειγμα ο σουτζιούκος, το χαλούμι, τα διάφορα αλλαντικά μας (λούντζα, χοιρομέρι, λουκάνικα, ποσυρτή) ή ακόμη και τις πατάτες μας, το ελαιόλαδο, τα κρασιά μας, με πρώτο την κουμανταρία, και τόσα άλλα εξαιρετικά προϊόντα.
Ως Υπουργείο Γεωργίας έχουμε αναγνωρίσει ότι με την φιλελευθεροποίηση του εμπορίου είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε τα προϊόντα άλλων χωρών που, για διάφορους λόγους, παράγονται με πολύ μικρότερο κόστος. Μπορούμε, όμως, την αδυναμία μας αυτή εύκολα να την καλύψουμε με την παραγωγή και προώθηση των εξαιρετικών παραδοσιακών μας προϊόντων, δίνοντας, δηλαδή, έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.
Προς αυτή την κατεύθυνση εστιάζονται οι προσπάθειες και τα προγράμματα του Υπουργείου μας. Εδώ ακριβώς θα θέλαμε και τη δική σας συμβολή. Σας θεωρούμε έναν από τους σημαντικότερους ενδιάμεσους κρίκους που θα γνωρίσουν τόσο στον ντόπιο όσο και στον ξένο τουρίστα, την παράδοση, τις γεύσεις και τα προϊόντα του τόπου μας. Σας καλώ όπως γίνεται πρεσβευτές των κυπριακών προϊόντων και της παράδοσης.
Μέσα από κοινή προσπάθεια ας αναδείξουμε την κυπριακή κουζίνα και γαστρονομία, προβάλλοντας τη μοναδικότητα που έχουν τα προϊόντα του τόπου μας σε γεύση και ποιότητα. Ας εμπλουτίσουμε τον τουριστικό μας προϊόν μέσα από την επανασύνδεση με τις ρίζες του τόπου μας.
Με την διαφύλαξη και την ορθή αξιοποίηση της παράδοσης μπορούμε να αναβαθμίσουμε σημαντικά το τουριστικό προϊόν της Κύπρου συμβάλλοντας έτσι στην προσέλκυση όχι μόνο αυξημένου αριθμού ξένων τουριστών στην Κύπρο αλλά συνάμα και ποιοτικότερου τουρισμού.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι, ως Υπουργείο, στηρίζουμε το έργο που ως ξεναγοί επιτελείτε και είμαστε πάντοτε ανοικτοί για κάθε συνεργασία για την προβολή του τόπου μας και την ανάδειξη των παραδοσιακών μας προϊόντων.
Εύχομαι κάθε επιτυχία τόσο στις εκδηλώσεις που προγραμματίζετε την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα όσο και στο έργο σας γενικότερα.