15/1/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας στη δεξίωση προς τιμή των ξένων Πρέσβεων και Στρατιωτικών Ακολούθων


Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας στη δεξίωση προς τιμή των ξένων Πρέσβεων και Στρατιωτικών Ακολούθων

Με ιδιαίτερη χαρά θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται με την ευκαιρία της νέας χρονιάς και θα ήθελα καταρχάς να ευχηθώ σε όλους υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Η εδώ παρουσία σας μας τιμά ιδιαίτερα, για αυτό σας ευχαριστώ θερμά.

Η σημερινή συνάντηση μας, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, τονίζει τη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο Άμυνας στις εξωτερικές του σχέσεις. Επιθυμώ να υπογραμμίσω τη συγκεκριμένη διάσταση επειδή αντανακλά την ισχυρή πεποίθηση της Κυβέρνησης, για την ανάγκη ενίσχυσης και εμβάθυνσης των εξωτερικών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Είναι μια πεποίθηση, πρέπει να πω, που εδράζεται στην διαπίστωση ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν κοινούς κινδύνους και κοινές προκλήσεις. Κι αυτό καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την ενίσχυση της μεταξύ μας συνεργασίας.

Σήμερα, όπως καλά γνωρίζετε, η έννοια της ασφάλειας δεν διασυνδέεται μονοσήμαντα με την απειλή των πολεμικών αναμετρήσεων. Η ασφάλεια σήμερα αποκτά μια νέα διάσταση που σχετίζεται με την τρομοκρατία, την διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, την κυβερνοασφάλεια. Αυτές οι νέες και ασύμμετρες απειλές δεν απασχολούν μόνο πλέον τις Κυβερνήσεις, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και τις ίδιες τις κοινωνίες. Όπως καταδεικνύεται και από την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, το ζήτημα της ασφάλειας είναι πλέον ένα ζήτημα που απασχολεί τον κάθε πολίτη. Είναι ένα ζήτημα που διασυνδέεται με την ίδια την ύπαρξη των ανοικτών δημοκρατικών μας κοινωνιών και του σύγχρονου πολιτισμού μας.

Απέναντι σε αυτές τις νέες προκλήσεις στεκόμαστε αλληλέγγυοι. Απαιτείται κοινό πνεύμα συναντίληψης, αλληλοβοήθειας και συνεργασίας, όπως και σημειολογικά κατέδειξε η μεγάλη πορεία στο Παρίσι, με την παρουσία των σειράς ηγετών από όλο τον κόσμο. Σε αυτόν τον αγώνα, ναι, «είμαστε όλοι Charlie» (“nous sommes Charlie”).

Η αντιμετώπιση αυτών των νέου τύπου απειλών προϋποθέτει ταυτόχρονα και προσαρμογές από πλευράς των διατεταγμένων οργάνων της πολιτείας προκειμένου να είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους και να προασπίσουν τις ανθρώπινες ελευθερίες και το δημοκρατικό μας πολιτισμό, την κοινωνική συνοχή και τον δημοκρατικό πλουραλισμό των σύγχρονων μας κοινωνιών.

Σε αυτό το πλαίσιο και οι ένοπλες δυνάμεις των χωρών μας καλούνται να διαδραματίσουν έναν σημαντικό νέο ρόλο. Στην ίδια κατεύθυνση και οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου βρίσκονται σήμερα σε μια πορεία αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού, που λαμβάνει υπόψη και όλες αυτές τις νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Κι αυτό αφορά τόσο τις δομές όσο και τα μέσα που πρέπει να διαθέτουμε προκειμένου να μπορούμε να υπερασπιστούμε την ασφάλεια της Κύπρου αλλά και να συμβάλουμε στην προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας σε αυτή την εύθραυστη γειτονιά στην οποία βρισκόμαστε. Μια περιοχή που σπαράζεται από εμφύλιες και εθνοτικές συγκρούσεις και που αποτελεί εστία έξαρσης της βίας, του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον, η Κύπρος απέδειξε την προθυμία αλλά και την ικανότητα της να συμβάλλει στην από κοινού αντιμετώπιση κοινών κινδύνων και προβλημάτων σε αρκετές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις της Κύπρου με όλες τις χώρες της περιοχής, σχέσεις τις οποίες και επιδιώκουμε να ενισχύσουμε, αποτελούν αναμφίβολα ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που ενισχύει τη δυνατότητα της Κύπρου να διαδραματίζει ένα εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή με στόχο την προαγωγή της ασφάλειας και της περιφερειακής συνεργασίας, ιδιαίτερα μετά τις νέες ενεργειακές προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί, με την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Το άλλο στοιχείο που είναι σημαντικό για την προαγωγή αυτού του στόχου, είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συμβάσεις και γενικά μια πολιτική καλής γειτνίασης, μακριά από προκλήσεις και απειλές. Η περιοχή μας έχει ήδη πολλά ανοικτά προβλήματα για να προσθέσουμε κι άλλα. Για αυτό και όσες χώρες θέλουν ενεργά να συμβάλουν στην προαγωγή της ασφάλειας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να το αποδεικνύουν εμπράκτως.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να πω, δυστυχώς, ότι οι πρόσφατες παράνομες προκλήσεις της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με αυτό το πνεύμα. Δεν αντιστρατεύονται απλώς το διεθνές δίκαιο ή τα συμφέροντα μόνο της Κύπρου. Αντιστρατεύονται το κοινό συμφέρον και την κοινή προοπτική ολόκληρης της περιοχής, αλλά και την ευρωπαϊκή ασφάλεια ευρύτερα.

Θα ήθελα λοιπόν και σήμερα να σας καλέσω να ασκήσετε την επιρροή σας έτσι ώστε να υποδειχθεί με ακόμα πιο σθεναρό και αποφασιστικό τρόπο προς την Άγκυρα, πως είναι ανάγκη να τερματίσει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της και να συνεργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης και όχι της δημιουργίας προβλημάτων.

Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον και της ίδιας να γίνει μέρος της κοινής προοπτικής συνεργασίας και ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής. Κι’ αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο που προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στη βάση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι πρώτιστος στόχος του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησής του παραμένει η λύση του Κυπριακού και ο τερματισμός του μεγαλύτερου σήμερα ιστορικού και πολιτικού αναχρονισμού στην ΕΕ, με την κατοχή εδαφών μιας χώρας μέλους από μια χώρα που επιθυμεί την ένταξη στην Ένωση.

Μας ενώνουν κοινές αρχές και αξίες και κυρίως η επιδίωξη επίτευξης και διασφάλισης της παγκόσμιας ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο και συνέπεια κατά τη νέα χρονιά. Μια χρονιά που εύχομαι να φέρει καλύτερες μέρες για όλους μας.

Εκ μέρους της κυπριακής πολιτείας, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την ειλικρινή σας συνεργασία και το πνεύμα καλής θέλησης που χαρακτηρίζει πάντα τις σχέσεις μας.

Εύχομαι ξανά σε όλους σας υγεία και μια παραγωγική νέα χρονιά, καθώς και κάθε επιτυχία στο έργο που επιτελείτε.

Σας ευχαριστώ.