22/1/15

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας
του Υπουργικού Συμβουλίου


Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο κ. Ομήρου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «προ ημερησίας διατάξεως του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκε και το θέμα της απαράδεκτης δήλωσης της Βαρόνης Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας σε απάντηση Λόρδου, μέλους της Βουλής των Λόρδων, σε ό,τι αφορά στο λεγόμενο απευθείας εμπόριο, μεταξύ των κατεχομένων και χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήταν μια εξόχως προκλητική δήλωση, η οποία ακυρώνει και αναιρεί τόσο την ιδιότητα της Βρετανίας ως εγγυήτριας της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και με σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία, ως γνωστόν, υιοθετήθηκαν μετά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Αποφασίστηκε ότι θα γίνουν αυστηρότατα διαβήματα από τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, για αυτή την απαράδεκτη δήλωση και στάση της Βρετανίας, καθώς και από το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία προς την Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας στην Κύπρο.

Η Βρετανία, λυπούμε να πω, συνεχίζει, δυστυχώς, μια συμπεριφορά υπονομευτική της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας κατάφωρα τις εγγυητικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ερωτηθείς αν ο τρόπος αντιμετώπισης της βρετανικής στάσης είναι τα διαβήματα, ο κ. Ομήρου είπε ότι «πρέπει να γίνουν αυστηρότατα διαβήματα, αυτό αποφασίστηκε, και βεβαίως από κει και πέρα γνωρίζετε πολύ καλά τη θέση μου ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν, έτσι που η Βρετανία να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις και για την ίδια και για τα συμφέροντα της».
_____