22/1/15

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές αντιπροσωπίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές αντιπροσωπίας της Κοινοβουλευτικής
Επιτροπής Προσφύγων με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Ολοκληρώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες οι επαφές αντιπροσωπίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων – Παθόντων με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), με σκοπό την ενημέρωση γ ια τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου. H αντιπροσωπία αποτελείται από την Πρόεδρο της Επιτροπής κα Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, τα μέλη κ.κ. Κυριάκο Χατζηγιάννη, Σοφοκλή Φυττή και Ζαχαρία Κουλία, καθώς και το βουλευτή κ. Φειδία Σαρίκα.

Οι Κύπριοι βουλευτές είχαν χωριστές συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Πολιτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Esteban Conzales Pons , τον Αντιπρόεδρο της Πολιτικής Ομάδας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών δρα Νότη Μαριά και την Πρόεδρο της Πολιτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών κα Gabriele Zimmer . Κατά την τελευταία συνάντηση, παρόντες ήταν και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές κ.κ. Τάκης Χατζηγεωργίου και Νεοκλής Συλικιώτης.

Πραγματοποιήθηκε επίσης κοινή συνάντηση με τη Συντονίστρια της Πολιτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών κα Sabine Losing , στην Επιτροπή Εξωτερικών του ΕΚ, καθώς και την Εκπρόσωπο του Γραφείου του κ. Richard Howitt (Πολιτική Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), μέλους στην ίδια Επιτροπή, κα Sarah Walker .

Κατά τις συναντήσεις, η κα Κουκουμά ενημέρωσε για το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου, επισημαίνοντας τον μειωμένο αριθμό αποτελεσματικών εκταφών, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί, παρέχοντας πληροφορίες μέσα από τα αρχεία του στρατού της και επιτρέποντας εκταφές σε στρατιωτικές περιοχές. Υπογράμμισε δε ότι θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για το ζήτημα αυτό, καθώς επίσης και για το θέμα της παροχής πληροφοριών για τους χώρους όπου έχουν επαναταφεί μετακινηθέντα οστά αγνοουμένων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε εξάλλου την υποστήριξη των συνομιλητών της στο θέμα διορισμού Εισηγητή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παρακολούθηση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων της Κύπρου, ενδεχόμενο το οποίο, όπως ανάφερε, θα βοηθήσει στην αποφυγή απογοητευτικών καταστάσεων, όπως είναι η παντελής απουσία αναφοράς στους αγνοουμένους της Κύπρου στο προσχέδιο ψηφίσματος για την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 για την Τουρκία. Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε επίσης στον εκ μέρους της Τουρκίας μη σεβασμό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) της 12 ης Μαΐου 2014 για καταβολή χρηματικής αποζημίωσης προς τις οικογένειες των αγνοουμένων.

Η κα Κουκουμά ευχαρίστησε για την οικονομική συνεισφορά της ΕΕ προς το έργο της ΔΕΑ και ειδικότερα το ΕΚ για την έγκριση των σχετικών κονδυλίων, τονίζοντας ότι, εάν η Τουρκία παράσχει τις απαιτούμενες πληροφορίες για τα σημεία ταφής αγνοουμένων, αυτό θα συντείνει στην αποφυγή σπατάλης κονδυλίων που δαπανώνται για εκταφές, αλλά κυρίως στην επιτάχυνση του έργου της ΔΕΑ. Προσκάλεσε επίσης τους συνομιλητές της να επισκεφτούν το ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ για να γνωρίσουν το έργο, το οποίο επιτελείτο για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Ο βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής σημείωσε ότι το κλειδί της λύσης του ζητήματος των αγνοουμένων βρίσκεται στην Άγκυρα. Η παροχή πληροφοριών από την Τουρκία, είπε θα βοηθήσει στην ταχύτερη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Ο κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των αγνοουμένων της Άσσιας, όπως και άλλων περιπτώσεων στις οποίες ο κατοχικός στρατός έχει προβεί σε μαζικές μετακινήσεις οστών.

Οι συνομιλητές της αντιπροσωπίας, κατά τις χωριστές συναντήσεις, ανέφεραν ότι αντιλαμβάνονται πλήρως την ανθρωπιστική φύση του θέματος και ότι θα στηρίξουν τα αιτήματα της αντιπροσωπίας.
_______________