27/1/15

Ο Υπουργός Γεωργίας συμμετείχε στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ

Ο Υπουργός Γεωργίας συμμετείχε
στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ

O Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.
Κύριο θέμα που απασχόλησε τις εργασίες του Συμβουλίου ήταν η αντιμετώπιση των συνεπειών από το ρωσικό εμπάργκο στα γεωργικά προϊόντα που προέρχονται από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε παρέμβασή του ο κ. Κουγιάλης ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Phil Hogan για την κατανομή στην Κύπρο 1.750 τόνων εσπεριδοειδών - επιπρόσθετα από την αρχική ποσότητα των 16.620 τόνων που είχαν κατανεμηθεί στη χώρα μας - και τα οποία μπορούν να ενταχθούν σε μέτρα απόσυρσης υπό τη μορφή δωρεάν διανομής και αυξημένης στήριξης στη διάθεσή τους. Επισήμανε, παράλληλα, την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων και σε άλλους τομείς όπως τα φυλλώδη λαχανικά.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε την ανάγκη όπως η Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειες της για προώθηση των ευρωπαϊκών προϊόντων σε τρίτες χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την Επιτροπή να εργαστεί προς την κατεύθυνση άρσης αδικαιολόγητων φραγμών για το εμπόριο όπως το εμπάργκο που εφαρμόζει η Τουρκία στην εισαγωγή κυπριακών προϊόντων στην επικράτεια της, παρά το γεγονός ότι έχει τελωνειακή σύνδεση με την ΕΕ.