27/1/15

Ο Υπουργός Εσωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Υπουργός Εσωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών
Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος αναχωρεί την Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015 για τη Ρίγα της Λετονίας, όπου θα λάβει μέρος στην άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και στην Υπουργική Σύνοδο ΕΕ-Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, για θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθούν στις 29 και 30 Ιανουαρίου 2015.
Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει θέματα μετανάστευσης, ασύλου και διαχείρισης συνόρων. Οι αρμόδιοι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την κοινή αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στην ΕΕ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, από την Επιτροπή, της προσεχούς ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί η Υπουργική Σύνοδος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης για θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσίας, Γεωργίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας.
Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός θα πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γεωργίας κ. Vakhtang Gomelauri. Θα λάβει, επίσης, μέρος σε κοινή συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας, όπου θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενόψει της διαφαινόμενης απειλής στην εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ, λόγω ύπαρξης ξένων μαχητών/τρομοκρατών, καθώς και της άνευ προηγουμένου πίεσης που δέχεται η ΕΕ στα σύνορα της από μικτές μεταναστευτικές ροές.
Ο κ. Υπουργός θα επιστρέψει στην Κύπρο το Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015.