10/1/15

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις Κυπριακές Αερογραμμές και το Κυπριακό

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου
για τις Κυπριακές Αερογραμμές και το Κυπριακό

 
Έχει γίνει σχεδιασμός, έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος στις Κυπριακές Αερογραμμές να μη χάσει τα όσα δικαιούται και ταυτόχρονα η Κύπρος να μη μείνει χωρίς πτητικό πρόγραμμα, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος παρέστη και μίλησε στην κηδεία των λειψάνων του αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής Λίνου Ερωτοκρίτου, στη Λεμεσό, ερωτηθείς για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών είπε ότι «η κατάληξη των Κυπριακών Αερογραμμών μάς θλίβει ιδιαιτέρως και θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μας στους εργαζομένους που έχασαν τη δουλειά τους.
Δυστυχώς, ήταν μια θλιβερή, αναπόφευκτη κατάληξη μετά τα όσα έγιναν στις Κυπριακές Αερογραμμές και διαχρονικά και από μέρους Κυβερνήσεων, διοικήσεων, αλλά και εργαζομένων.

Κυριότερα, όμως, και πάνω από όλα, ήταν αναπόφευκτη διότι κάποιοι άλλοι, το 2012, χωρίς έγκριση από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, έδωσαν δεκάδες εκατομμύρια επιχορήγηση παράνομα στις Κυπριακές Αερογραμμές, λεφτά, τα οποία τώρα η ΕΕ απαιτεί από την εταιρεία να επιστρέψει πίσω στο κράτος, κάτι που δεδομένων των συνθηκών και των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας είναι αδύνατο να γίνει και για αυτό ήταν μοιραίο να καταλήξει στο κλείσιμο η εταιρεία.

Εκείνο που η Κυβέρνηση θέλει να πει είναι ότι, από την ανάληψη της Προεδρίας από τον Νίκο Αναστασιάδη καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη. Δεν κατέστη δυνατόν όμως. Έχει γίνει σχεδιασμός, έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τα όσα δικαιούται από τα ταμεία προνοίας και τα συνταξιοδοτικά ταμεία και να αποζημιωθεί με τους ανάλογους μισθούς που προνοεί η νομοθεσία, η Κύπρος να μη μείνει χωρίς πτητικό πρόγραμμα στους προορισμούς που πετούσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, αλλά και να διασφαλιστεί το επιβατικό κοινό το οποίο είτε βρίσκεται στο εξωτερικό είτε έχει εισιτήρια για να πετάξει με τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Θα γίνει παράλληλα, όπως και οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί τόνισαν, μια προσπάθεια να ξαναδημιουργηθεί μια νέα κυπριακή εταιρεία. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Κυβέρνηση μερίμνησε να κατοχυρώσει και το όνομα και το λογότυπο των Κυπριακών Αερογραμμών, ώστε να ξαναδούμε και το σήμα, αλλά και το όνομα στους αιθέρες υπό διαφορετικές συνθήκες. Μια εταιρεία που θα είναι ιδιωτικών συμφερόντων.

Πολλά έγιναν στο παρελθόν που δεν έπρεπε να γίνουν και αυτό έπρεπε να μας παραδειγματίσει. Οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι ένα κλασικό παράδειγμα διαχείρισης πραγμάτων διαχρονικά, που οδήγησαν την Κυπριακή Δημοκρατία στο χείλος της χρεοκοπίας. Άρα, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι αυτές τις παθογένειες του παρελθόντος θα πρέπει να έχουμε την αποφασιστικότητα και το σθένος να τις τερματίσουμε έτσι ώστε να οικοδομήσουμε ξανά το κράτος μας σε υγιείς βάσεις, όχι με τις πρακτικές που ακολουθούσαμε στο παρελθόν, αλλά με τις πρακτικές που θα ωφελήσει στο μέλλον κατά τις επόμενες δεκαετίες τις επόμενες γενεές.

Οι πρακτικές που ακολουθούσαμε στο παρελθόν ήταν ένα κλασικό παράδειγμα για το πού καταλήξαμε και κλασικό παράδειγμα αυτού ήταν οι Κυπριακές Αερογραμμές.
Όλοι μας ήμασταν συναισθηματικά συνδεδεμένοι με τις Κυπριακές Αερογραμμές, όλοι μας έχουμε ταξιδέψει, όλοι μας τις προτιμούσαμε. Γνωρίζουμε τον πόνο των εργαζομένων, αλλά η κατάσταση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, ειδικότερα με αυτή την παράνομη επιχορήγηση που έγινε στα τέλη του 2012 χωρίς σχέδιο, χωρίς οργάνωση, χωρίς εκ των προτέρων έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μάς οδήγησε σε αυτό το σημείο που βρεθήκαμε χθες βράδυ».

Ερωτηθείς για το Κυπριακό και την επικείμενη κάθοδο του κ. Eide στην Κύπρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε μια πρωτοβουλία, έκανε μια ενέργεια η οποία θα πρέπει να αναγνωριστεί από τους πάντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη δήλωση του έδωσε διέξοδο, και αν υπήρχε καλή θέληση και από την άλλη πλευρά, να αρθεί το αδιέξοδο. Τώρα θα πρέπει και οι τρίτοι, οι μεσολαβητές και όλοι να αναγνωρίσουν αυτήν την ενέργεια του Προέδρου και να στραφούν προς την τουρκική πλευρά, προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, ώστε να τερματιστεί η παρανομία, να τερματιστούν οι εκβιασμοί, να τερματιστεί η NAVTEX, να τερματιστούν οι απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι απειλές κατά της άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων ή οι παρενοχλήσεις στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, κάτι που κανένας άλλος δεν το επιθυμεί περισσότερο από εμάς».