15/1/15

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την εκπροσώπηση της Κύπρου στην πορεία στο Παρίσι

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την
εκπροσώπηση της Κύπρου στην πορεία στο Παρίσι


Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την εκπροσώπηση της Κύπρου στην πορεία που έγινε την περασμένη Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015 στο Παρίσι για καταδίκη της τρομοκρατικής ενέργειας κατά του περιοδικού Charlie Hebdo , το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την λύπη του γιατί, παρά την επιθυμία για εκπροσώπηση της Κύπρου σε υψηλότερο επίπεδο, αντικειμενικοί λόγοι δεν το επέτρεψαν και επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

(α)      Η Κυβέρνηση ενημερώθηκε επίσημα για την επιθυμία των γαλλικών Αρχών για συμμετοχή ξένων προσωπικοτήτων στην πιο πάνω πορεία αργά το απόγευμα της Παρασκευής, 9 Ιανουαρίου 2015.

(β)      Ήδη, από την προηγούμενη, Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015 είχαν δοθεί οδηγίες στον Πρέσβυ της Δημοκρατίας στο Παρίσι να συμμετάσχει στην πορεία, αφού μέχρι τη στιγμή εκείνη δεν είχε από γαλλικής πλευράς διευκρινισθεί το επίπεδο συμμετοχής ξένων Κρατών/Κυβερνήσεων.

(γ)      Όταν, αργά την Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015, γνώσθηκε ότι υπήρχε ενδεχόμενο συμμετοχής στην πορεία σε ανώτερο επίπεδο και λόγω αντικειμενικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών (πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν) ή άλλου Μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου να μεταβούν έγκαιρα στο Παρίσι, αποφασίσθηκε όπως η Κύπρος εκπροσωπηθεί από τον εκεί Πρέσβυ της Δημοκρατίας, όπως εξ’ άλλου συνέβη και με τη συντριπτική πλειοψηφία των Κρατών/Κυβερνήσεων που συμμετείχαν στην πορεία.

(δ)      Η Κυβέρνηση έχει εκφράσει, από την πρώτη στιγμή, με ποικίλους τρόπους την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της προς τη Γαλλία, γεγονός για το οποίο ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας κ. Harlem Desir ευχαρίστησε γραπτώς με επιστολή του τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη.