23/12/14

Απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας
σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα κόμματα φαίνεται να απορρίπτουν την πρόταση του για συμμετοχή σε Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και σε ερώτηση κατά πόσο θα επιλέξει άτομα που θα προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά δεν θα υποδειχθούν από κόμματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θα έπαιρνα αποφάσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πρόκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις ή προσπάθεια τάχα διάσπασης.
Θα φροντίσω μέσα από ένα διάλογο, αμέσως μετά τις γιορτές, να πείσω ότι όσο πιο συλλογικά πολιτευόμαστε τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε και ωφέλιμοι προς τον λαό. Επομένως, η πρόθεση μου είναι και παραμένει να δω πώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης είτε σε ένα κυβερνητικό σχήμα είτε σε αποφάσεις που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου».
Σε ερώτηση αν υπήρξε απάντηση από την Άγκυρα στις θέσεις που είχε διαβιβάσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Τουρκία, μέσω της Ελληνικής Κυβέρνησης, και αν ναι, κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από τις απαντήσεις αυτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Θα απαντήσω ευθέως. Οι μέχρι στιγμής απαντήσεις δεν ικανοποιούν ποσώς, αντίθετα δημιουργούν πλείστα τόσα προβλήματα.
Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ένα: Συνέταιροι –σε ένα κράτος που δεν συμμετέχουν, αλλά και με απειλές για σχέδια Β’- δεν πρόκειται ποτέ να δεχθώ να γίνουν εκείνοι, οι οποίοι απεργάζονται την υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι χθες με απόφαση του Κακουργιοδικείου κρίθηκαν ένοχοι ακόμη και πολιτικά πρόσωπα και ότι στη συνέχεια εκδόθηκε σκληρή ανακοίνωση από πολιτικό κόμμα, και ερωτηθείς αν εκτιμά πως θα πρέπει να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος ανέφερε: «Κατ’ αρχήν δεν θα ήθελα να σχολιάσω δηλώσεις ή απόψεις κομμάτων όσον αφορά αποφάσεις των Δικαστηρίων. Αυτό που έχει σημασία είναι να θωρακίσουμε τους θεσμούς, ιδιαίτερα της δικαιοσύνης, και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο σεβασμός προς τη δικαιοσύνη, ενώ επιτρέπει την άσκηση κριτικής, δεν θα πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να υποσκάπτονται οι θεσμοί. Πέραν τούτου δεν θα ήθελα να δηλώσω οτιδήποτε. Βεβαίως, θα είναι αντικείμενο ευρύτερου διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όταν θα μας δοθεί η ευκαιρία, έτσι ώστε να κατανοήσουμε ότι όλα όσα καταγράφονται θα περάσουν κατ’ ανάγκη, αν θέλουμε να είναι δημιουργικά, μέσα από το θεσμό της δικαιοσύνης. Τρωμένος θεσμός της δικαιοσύνης σημαίνει και αμφισβήτηση της όλης προσπάθειας για μηδενική ανοχή στα όσα μέχρι σήμερα καταγράφονται και αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα βαρίδια της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, να είμεθα ειλικρινείς».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι επικριτές της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης εστιάζουν την κριτική τους στο ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να έρθει μέσα από έργα ανάπτυξης και ασκούν έντονη κριτική στον προϋπολογισμό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «για να υπάρξουν επενδύσεις και να υπάρξει ανάπτυξη, απαραίτητη προϋπόθεση θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αυτό που μπορεί να πιστωθεί ως επιτυχία της Κυβέρνησης είναι ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια, και ενώ παρέλαβε μια οικονομία καταρρέουσα και ένα κράτος στα πρόθυρα της ατάκτου χρεοκοπίας, κατόρθωσε όχι μόνο να αναστρέψει τους αριθμούς, αλλά και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία, τουλάχιστον στο δημοσιονομικό τομέα του κράτους, με μια σειρά από θετικές θεωρήσεις της Τρόικα, σειρά αναβαθμίσεων από τους Οίκους Αξιολόγησης, με το να έχουμε επιτυχώς αποταθεί και να πετύχουμε δάνεια από τις αγορές που είναι εκ των πλέον αυστηρών κριτών, και με όλα όσα καταγράφονται για την προθυμία κάποιοι να επενδύσουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο εξίσου έχουμε επιτύχει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του μέσα και από τις τελευταίες δοκιμασίες των stress tests .
Δεν είναι ο προϋπολογισμός που θα δώσει την ανάπτυξη σε ένα κράτος που είναι μετρημένα τα όσα του απέμειναν, δηλαδή μετά κόπου και περισυλλογής να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες υποχρεώσεις του, στα τοκοχρεολύσια, στη μισθοδοσία, στην άσκηση επιβαλλομένων πολιτικών είτε αυτές αναφέρονται στην κοινωνική προστασία είτε στην υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου, δηλαδή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, είτε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε σε άλλες πολιτικές που στοχεύουν στο να προστατεύσουν και να συντηρήσουν τα υπάρχοντα ή να τα συγκρατήσουν.
Θα ήταν εύκολο να μιλάμε για προϋπολογισμούς με αριθμούς που να ευημερούν πράγματι στον προϋπολογισμό, αλλά στην πράξη να μην μπορούν να υλοποιηθούν τα έργα ανάπτυξης. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε αυτή την ώρα είναι να ενθαρρύνουμε ξένες επενδύσεις, αλλά και ταυτόχρονα τη δημιουργία προϋποθέσεων έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να χρηματοδοτήσουν επώνυμα έργα του ιδιωτικού τομέα. Και πιστεύω ότι αυτό θα το καταφέρουμε το 2015 και με άλλες προσπάθειες, ενδεχόμενα εξόδου στις αγορές και πάλι, έτσι ώστε μέσα από την άντληση κεφαλαίων να γίνει κατορθωτό να μπορέσουμε να επανέλθουμε στις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη σταδιακή έξοδο από τα πραγματικά προβλήματα που προκάλεσε η κρίση».
Σε ερώτηση ποιες θα είναι οι ενέργειες της Κυβέρνησης για επίλυση του αδιεξόδου μετά την απόφαση της Βουλής να αναστείλει την εφαρμογή του Νόμου περί Εκποιήσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε: «Πρώτον, η πρόθεση μου είναι να αναπέμψω τον Νόμο στη Βουλή, διότι θεωρώ ότι αδικαιολόγητα και χωρίς να συνεισφέρει τίποτα προς όσους θέλαμε να προστατεύσουμε με δεδομένα μη υπαρχόντων κανονισμών που να προβλέπουν για τον περί Εκποιήσεων Νόμο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο περί Εκποιήσεων Νόμος.
Συνεπώς, ήταν αχρείαστη η αναστολή εφαρμογής του. Αναστέλλετο από μόνος του. Αυτό που με απασχολεί είναι ότι εμφανιστήκαμε ως ανταποκρινόμενοι στις προϋποθέσεις που έθεσε η Τρόικα, προκειμένου να αντλήσουμε τα όσα ήταν στη διάθεση μας και, στη συνέχεια, εμφανιστήκαμε με μια παραδοξότητα που μας εμφανίζει ως, περίπου, ασυνεπείς με τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις, και περιορίζομαι κατά τον ιδιαίτερο δυνατόν τρόπο στις όσες υποχρεώσεις είχαμε αναλάβει. Πιστεύω ότι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα. Θα είναι ένα εκ των θεμάτων που θα μας απασχολήσει με τους αρχηγούς των κομμάτων.
Σήμερα ενεκρίθη το τρίτο νομοσχέδιο περί αφερεγγυότητας και μέχρι το τέλος, πιστεύω, του Δεκέμβρη θα ετοιμαστεί και το τέταρτο, ενώ αρχές του Γενάρη θα κατατεθεί και το πέμπτο».
Κληθείς να αναφέρει αν υπάρχει αλλαγή στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, κυρίως για τη δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, μετά και τα όσα κατέδειξε η έρευνα στο τεμάχιο «Ονασαγόρας» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «δεν θα επικεντρώσω την προσοχή μου στο τερματικό. Είναι μια απόφαση που παραμένει. Αλλά παραμένει κάτω από προϋποθέσεις. Το τερματικό, όταν λαμβανόταν η απόφαση κατασκευής του υπήρχαν κάποιες πληροφορίες ή δεδομένα που παρουσίαζαν πλούσια κοιτάσματα που έδιδαν τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων ή επέτρεπαν την επένδυση.
Αυτό που ενδιαφέρει είναι άλλο, ότι αυτή την ώρα κάποια σημεία που επιλέχθηκαν για έρευνες δεν αποδίδουν το αναμενόμενο. Όμως, στη Νορβηγία το πλουσιότερο σήμερα τεμάχιο σε περιεχόμενο ενέργειας είναι ένα τεμάχιο το οποίο είχε αδειοδοτηθεί τρεις φορές ανεπιτυχώς, με σωρεία ερευνών, και η τέταρτη αδειοδότηση επέτρεψε την ανακάλυψη των πλουσιότερων κοιτασμάτων ενέργειας της Νορβηγίας. Συνεπώς, δεν απογοητευόμαστε, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργούμε ψευδαισθήσεις. Αλλά η επιλογή πολλές φορές συγκεκριμένων τεμαχίων για έρευνα μπορεί να μην αποδώσει τα αναμενόμενα. Το ίδιο έγινε στα τεμάχια «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν», όπου οι πρώτες ενδείξεις ήταν όχι οι αναμενόμενες ή ενθαρρυντικές και εν συνεχεία απεκάλυψαν οι έρευνες ότι ήταν πλουσιότατα σε κοιτάσματα τα συγκεκριμένα θαλασσοτεμάχια».
Σε ερώτηση αν είναι κατανοητή η θέση μας προς τρίτους ότι για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό θα πρέπει να αρθούν οι τουρκικές προκλήσεις και ερωτηθείς αν υπήρξαν παραινέσεις από τρίτους για επανέναρξη των συνομιλιών υπό τις παρούσες συνθήκες, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα πρέπει να είμαστε πάντοτε ειλικρινείς. Κατανοητές είναι και οι επιφυλάξεις αλλά και τα δικαιώματα μας. Εξίσου όμως κατανοητό είναι και το γεγονός ότι πέραν των διπλωματικών εγχειρημάτων ή προσπαθειών που καταβάλλουν κάποιες των χωρών αποφεύγουν τη δημόσια αντιπαράθεση, λόγω των υψηλών συμφερόντων που επενδύουν με την Τουρκία, η οποία είναι είτε γεωστρατηγικά ωφέλιμη για κάποιους στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είτε και λόγω του ότι είναι μια μεγάλη αγορά, η οποία ενδιαφέρει πολλές των χωρών που θέλουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Έχουμε πρόσφατα παραδείγματα, δεν θέλω να κάνω ειδικότερα αναφορά.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι δικές μας αποφάσεις θα καθορίζονται με βάση τα συμφέροντα της Κύπρου και μόνο, και όχι με βάση τις υποδείξεις των όποιων τρίτων, που και οι υποδείξεις αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των δικών τους πρώτιστα συμφερόντων. Αν εκείνοι έχουν συμφέροντα εξίσου και μεγαλύτερα έχει η Κύπρος, η οποία θα πρέπει ως κυρίαρχο κράτος να προστατεύσει το φυσικό της πλούτου ή τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε: «Καλά Χριστούγεννα και ευτυχές και πιο καρποφόρο το 2015 για την Κύπρο μας και για όλους».
----------------------