23/12/14

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

Θα γίνει πλήρης διερεύνηση όλων των καταγγελιών που έχουν γίνει, είπε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, ερωτηθείς για το θέμα των καταγγελιών που αφορούν το ποδόσφαιρο.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Νικολάου ερωτηθείς για τη χθεσινή έφοδο της Αστυνομίας στα γραφεία της ΚΟΠ και κατά πόσο αναμένονται συλλήψεις είπε: «Να αναμένουμε να προχωρήσει η διερεύνηση όλων των καταγγελιών, κατά τρόπο ώστε οι ενέργειες αυτές να επιδιώξουν την πλήρη διερεύνηση όλης της υπόθεσης, τη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων και αν χρειαστεί βεβαίως θα γίνουν και συλλήψεις».
Σε ερώτηση αν υπάρχουν εκ πρώτης όψεως ενδείξεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «έχει προβεί σε κάποιες καταγγελίες ο κ. Παναγή, έδωσε κάποια στοιχεία τα οποία διερευνώνται. Με την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, μετά τις καταγγελίες που έχουν γίνει, άμεσα η Αστυνομία προχώρησε στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων, αντικειμένων και εγγράφων από την ΚΟΠ, τα οποία θα μελετηθούν στο πλαίσιο της διερεύνησης, θα ληφθούν καταθέσεις, ούτως ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη διερεύνηση όλων των καταγγελιών.
Δεν υπάρχει περίπτωση να επιδιωχθεί οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, πέραν από την πλήρη διερεύνηση όλων των καταγγελιών που έχουν γίνει. Και η προσπάθειά μας θα είναι σίγουρα να αξιοποιήσουμε όλα τα στοιχεία, όλο το μαρτυρικό υλικό, να υπάρξει διερεύνηση και αν στοιχειοθετούνται να είστε βέβαιοι ότι όποιοι και αν είναι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, διότι μιλούμε για έναν τομέα, όπως είναι το ποδόσφαιρο, για τον οποίο ακούστηκαν κατά καιρούς πάρα πολλά».
Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των ερευνών, ο κ. Νικολάου απάντησε θετικά, συμπληρώνοντας ότι «οι διωκτικές Αρχές αναγνωρίζουν το γεγονός ότι πρόκειται για ένα θέμα, για το οποίο θα πρέπει να δοθεί κάποια προτεραιότητα, αλλά, αντιλαμβάνεστε, η οποιαδήποτε προτεραιότητα την οποία επιδιώκεις να δώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις θα εξαρτηθεί πάντοτε από τις καταθέσεις που θα ληφθούν, πόσο πλήρης θα είναι, πόσο αποκαλυπτικές θα είναι, τι στοιχεία θα υπάρξουν άμεσα και πόσο έτοιμη μπορεί να είναι μέσα από αυτά τα δεδομένα μια υπόθεση για να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε ο χρόνος να ενεργεί σε βάρος της ολοκλήρωσης της υπόθεσης, διότι η προσπάθειά, θα το επαναλάβω, είναι να υπάρξει πλήρης διερεύνηση».
Κληθείς να πει αν θα ανακριθούν και άλλοι στο πλαίσιο της διερεύνησης, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε: «Να είστε βέβαιοι. Στο πλαίσιο της διερεύνησης μιας υπόθεσης, δεν μπορεί να την κάνεις μόνο με καταγγελίες που έγιναν από κάποιον, γίνονται καταγγελίες και θα κληθούν κάποιοι, για τους οποίους γίνεται αναφορά στα ονόματά τους ή κάποια ονόματα τα οποία προκύπτουν μέσα από στοιχεία και θα ληφθούν κάποιες καταθέσεις. Πρέπει να συγκεντρώσεις κάποια μαρτυρία, η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή ενώπιον του Δικαστηρίου για να στοιχειοθετήσεις κάποια υπόθεση».
Ερωτηθείς για τους φακέλους που αποστέλλονταν από την ΟΥΕΦΑ, ο κ. Υπουργός είπε ότι «για τα θέματα που αφορούν τους φακέλους αυτούς, έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τον Οκτώβριο του 2013 για να δοθούν κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες, οι οποίες είναι αναγκαίες για να μπορέσει να προχωρήσει η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων. Πλην της Τσεχίας που μας έχει απαντήσει καμία χώρα δεν έχει απαντήσει στο αίτημα για δικαστική συνδρομή. Οι φάκελοι αυτοί βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και εξ όσων γνωρίζω, στις αρχές του τρέχοντος έτους θα συγκληθεί σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για να εξεταστούν και αυτές οι υποθέσεις, με ποιον τρόπο μπορεί να προχωρήσουν.
Πραγματικά η αδυναμία, την οποία αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο είναι το γεγονός ότι, ενώ σε άλλες χώρες η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων γίνεται με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα ή τις αποκαλύψεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, εμείς δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα για να τα αξιοποιήσουμε (τα δεδομένα) για αυτούς τους σκοπούς. Όμως αυτά τα θέματα θα εγερθούν και θα εξεταστούν κατά τη σύσκεψη που θα γίνει μαζί με τη Νομική Υπηρεσία και ως Υπουργείο είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις».
Τέλος, τόνισε ότι «θα γίνει πλήρης διερεύνηση όλων των καταγγελιών που έχουν γίνει».