23/12/14

Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την παραχώρηση ενίσχυσης για το πετρέλαιο κίνησης για γεωργικούς σκοπούς

Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την παραχώρηση ενίσχυσης
για το πετρέλαιο κίνησης για γεωργικούς σκοπούς


Κατά τη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε Σχέδιο για την παραχώρηση ενίσχυσης για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς.  

Βασικός σκοπός της ενίσχυσης είναι η στήριξη των γεωργοκτηνοτρόφων, αλιέων και δασοκόμων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα, μέσω της μείωσης της δαπάνης για το γεωργικό πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί σημαντικό μέρος του κόστους παραγωγής.

Το νέο μέτρο περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για μείωση του κόστους παραγωγής και στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όσοι είναι δικαιούχοι να λαμβάνουν χρωματισμένο πετρέλαιο, θα λαμβάνουν επιπρόσθετα ενίσχυση για την κατανάλωση πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν στα γεωργικά τους οχήματα για συνολική ποσότητα που θα ανέρχεται στο 10% της πραγματικής τους κατανάλωσης σε χρωματισμένο πετρέλαιο.

Ο αιτητής θα πρέπει να είναι πρόσωπο (φυσικό ή νομικό) που συμμετέχει στο καθεστώς φορολόγησης γεωργικού «χρωματισμένου» πετρελαίου που εφαρμόζει το Τμήμα Τελωνείων και έχει εγκριθεί από τον Διευθυντή του Τμήματος Τελωνείων, ως δικαιούχος χρήστης «χρωματισμένου» πετρελαίου, εφόσον τούτο χρησιμοποιείται σε γεωργικά μηχανήματα ή αλιευτικά σκάφη. Θα πρέπει, επίσης, να είναι νόμιμος κάτοχος οχήματος/οχημάτων (διπλοκάμπινο, βαν, ή φορτηγό), που να χρησιμοποιεί για γεωργικούς σκοπούς.
Σημειώνεται ότι με την ίδια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η εισαγωγή ελάχιστου συντελεστή €0,021/L στο χρωματισμένο πετρέλαιο λόγω υποχρέωσης της Κύπρου να εναρμονιστεί με σχετική ρύθμιση που προβλέπεται στην Οδηγία 2003/96/ΕΚ του Συμβουλίου ΕΕ, σχετικά με την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας. Παρά την εισαγωγή του ελάχιστου συντελεστή στο χρωματισμένο πετρέλαιο που μέχρι σήμερα απολάμβανε μηδενικό φόρο κατανάλωσης, υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι του χρωματισμένου πετρελαίου που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς θα ωφεληθούν συνολικά με ένα επιπρόσθετο ποσό ύψους €593,000. 

____________