7/11/14

Συνάντηση του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαϊδη με τον Διοικητή της UNIFIL Υποστράτηγο Luciano Portolano

Συνάντηση του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαϊδη με τον Διοικητή της UNIFIL Υποστράτηγο Luciano Portolano
07/11/2014


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με τον Διοικητή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), Υποστράτηγο Luciano Portolano, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για την περιφερειακή συνάντηση των Διοικητών Ειρηνευτικών Δυνάμεων των Η.Ε., που πραγματοποιείται από 5-7 Νοεμβρίου 2014.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή και ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η UNIFIL στην περιοχή.

Ο κ. Φωκαΐδης ευχαρίστησε τον Διοικητή της UNIFIL για την συμμετοχή των πολεμικών πλοίων της Δύναμης, τα οποία συνέβαλαν στην πρόσφατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μετά την πτώση μικρού δικινητήριου αεροσκάφους στα ανοικτά της Λάρνακας.

Σημείωσε, επίσης, ότι η παρουσία της UNIFIL στην περιοχή, υπενθυμίζει την ανάγκη συμμόρφωσης όλων των κρατών με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Διαβεβαίωσε παράλληλα τον κ. Luciano Portolano ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για το Λίβανο, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της ομαλότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως γνωστό, η Κύπρος είχε ενεργή εμπλοκή στις επιχειρήσεις εκκένωσης προσωπικού από την εμπόλεμη περιοχή του Λιβάνου το 2006. Σήμερα διαθέτει εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις στην Ναυτική Δύναμη της UNIFIL, όπως επίσης ειδικό χώρο στο Γερμανικό τμήμα, ώστε να βρίσκεται σε θέση να παρέχει υποστήριξη στα πλοία που λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση. Επιπρόσθετα η Κύπρος συμμετέχει με δύο στελέχη της Ε.Φ. στο Επιχειρησιακό Στρατηγείο της UNIFIL στην πόλη Νακούρα του Λιβάνου.

Τέλος, ο κ. Υπουργός τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, συμβάλλοντας ως πυλώνας σταθερότητας και κόμβος υποστήριξης ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στοιχείο το οποίο αναδεικνύει τον γεωστρατηγικό της ρόλο ως διαδρόμου επικοινωνίας Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.