7/11/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη σε ραδιοφωνική εκπομπή του Super Sport FM

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη σε ραδιοφωνική εκπομπή του Super Sport FM
07/11/2014


O Kυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σήμερα το πρωί στη ραδιοφωνική εκπομπή «Η Κύπρος Σήμερα», του SUPER SPORT FM, αναφέρθηκε στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο και στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. ΄Αιντε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έχουν ως εξής:

Ερώτηση: Τι αποφάσισε χθες το Eurogroup;

Απάντηση: Αποφασίστηκε χθες να ξεκινήσει η διαδικασία για εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η διαδικασία παίρνει συνολικά ένα μήνα. Αν όλα πάνε καλά στην Κύπρο και δεν υπάρξει κάτι σε σχέση με τον Νόμο για τις εκποιήσεις τότε θα γίνει κανονικά η εκταμίευση. Αν αλλάξει κάτι σε σχέση με τον Νόμο τότε δεν θα εκταμιευθεί κανονικά η επόμενη δόση και η εκταμίευση θα πάει με τον καινούριο χρόνο και αναλόγως των δεδομένων που θα δημιουργηθούν.

Ερώτηση: Το Κράτος μπορεί να αντέξει σε μία τέτοια περίπτωση, να αντέξει μισθούς, συντάξεις και 13ους μισθούς τα Χριστούγεννα;

Απάντηση: Το Κράτος μπορεί να αντέξει. Το θέμα είναι να συνεχιστεί αυτή η θετική εικόνα που υπάρχει σήμερα. Αυτή η πορεία ανάκαμψης. Είχαμε χθες την νέα αναβάθμιση, είχαμε τα θετικά stress tests των τραπεζών, είχαμε τις προβλέψεις της Επιτροπής, οι οποίες δημιουργούν ένα πολύ θετικό κλίμα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ανατραπεί αυτό το κλίμα γιατί πολύ εύκολα αυτή η προσπάθεια που καταβάλλεται μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα.

Ερώτηση: Τι λέγανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Άιντε χθες για δύο ώρες;

Απάντηση: Συζητούσαν την κατάσταση πραγμάτων όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Εμείς εκτιμούμε τη διάθεση που επιδεικνύει ο νέος Ειδικός Σύμβουλος να βοηθήσει. Ευελπιστούμε να έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια, η οποία θα πρέπει να στραφεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας η οποία οδήγησε τα πράγματα σε αυτή τη φάση …

Ερώτηση: Εκτιμάτε και τις προσωπικές απόψεις του κ. Άιντε που λέει ότι όλοι πρέπει να εμπλακούν στη συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες; Να βρεθεί φόρμουλα με την οποία οι δύο πλευρές να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τα οφέλη;

Απάντηση: Οι υδρογονάνθρακες, και αυτό ήταν το σαφές μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας χθες βράδυ, είναι το σημαντικότερο κίνητρο τόσο για την Τουρκία όσο και για τους Τουρκοκύπριους για επίλυση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατόν. Όποια άλλη συνταγή, ιδέα ή εισήγηση για το θέμα των υδρογονανθράκων λειτουργεί ως αντικίνητρο για λύση, ενισχύει το απαράδεκτο status quo που επικρατεί αυτή την στιγμή και είναι καταδικαστέο και είναι η καλύτερη συνταγή για την προώθηση των σχεδίων Β που ακούμε κατά καιρούς. Ο κ. Άιντε δεν έφερε συνταγή αλλά αναπτύσσει ιδέες δικές του για να επαναρχίσει ο διάλογος. Εμείς απορρίπτουμε ξεκάθαρα τη συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων πριν την επίλυση του Κυπριακού.

Ερώτηση: Ούτε μία Επιτροπή σε άλλο επίπεδο;

Απάντηση: Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό. Τρεις μέρες πριν προχωρήσουμε στην επόμενη φάση των συνομιλιών, η Τουρκία προχώρησε με την οδηγία προς ναυτιλλόμενους παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα.

Ερώτηση: Κανένα νέο για το Barbaros;

Απάντηση: Δεν υπάρχει κανένα νέο για το Barbaros. Το Barbaros συνεχίζει την δραστηριότητά του όπως αυτή ξεκίνησε από την ημέρα που η οδηγία τέθηκε σε ισχύ.

Ερώτηση: Άρα τα Ηνωμένα Έθνη και οι χώρες που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, το μόνο που επικεντρώνονται είναι στο πώς να εμπλακούν οι Τουρκοκύπριοι στο θέμα των υδρογονανθράκων.

Απάντηση: Εκείνο που επικεντρώνονται είναι πως να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Και αντιλαμβάνεστε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να τεθεί το θέμα των υδρογονανθράκων. Αντιλαμβάνεστε εάν γίνει κάτι τέτοιο τώρα, τι θα γίνει κάθε φορά που το Barbaros ή όποτε η Τουρκία θα θέλει να επιβάλει κάτι θα βγάζει το Barbaros στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν γίνονται διαπραγματεύσεις με αυτό τον τρόπο.

Ερώτηση: Το ΡΙΚ μετέδωσε χθες βράδυ ότι το Κάιρο θέτει επιτακτικά το θέμα της αγοράς μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου το 2018 μέσω αγωγού που θα εγκατασταθεί έως τότε από το τεμάχιο 12 μέχρι την Αίγυπτο και προτείνει 15ετές συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου από το οποίο θα προκύψουν καθαρά κέρδη 12-13 δις ευρώ για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Απάντηση: Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε τόσο συγκεκριμένα. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και μέσα σε αυτά τα ενδεχόμενα είναι και η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα με όλα τα γειτονικά κράτη. Υπάρχει διάθεση από τις δύο χώρες για συνεργασία. Δεν υπάρχει όμως τίποτα προς ανακοίνωση αυτή την στιγμή. Εκείνο που υπάρχει είναι η πρόθεση των δύο χωρών να συνεργαστούν και η θέση της Λευκωσίας να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα.