7/11/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τις πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τις πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα
07/11/2014


Ευρύτατη σύσκεψη υπό την Προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών
και τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών, ευρύτατη σύσκεψη υπό την Προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου και τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου, μελών της Ιεράς Συνόδου, Βουλευτών, Δημάρχων και εκπροσώπων οργανωμένων συνόλων προσφύγων, με αντικείμενο τις πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα μέσω της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαν προηγηθεί δύο συσκέψεις του Εθνικού Συμβουλίου. Αυτή η σύσκεψη αποτελεί συνέχεια αλλά και προσπάθεια λήψης κάποιων πρακτικών μέτρων. Μέχρι σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε αυτοβούλως με κάποια μέτρα, όπως: το δικαίωμα μεταβίβασης από Ε/Κ σε Ε/Κ περιουσίας στα κατεχόμενα, χωρίς την καταβολή μεταβιβαστικών τελών, χαλάρωση πολεοδομικών κανονισμών έτσι ώστε εκτοπισμένοι να μπορούν να διευκολυνθούν με την ανέγερση δεύτερης ή και τρίτης κατοικίας στο ίδιο τεμάχιο, για σκοπούς στέγασης των παιδιών τους. Επίσης, σε σχέση με το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών: πρόσφυγες οι οποίοι αιτούνται βοήθειας και ταυτόχρονα προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ό,τι έχουν λάβει από το Φορέα ή, αν δεν έχουν λάβει οτιδήποτε, θα αποκλείονται από τη βοήθεια του Φορέα. Μπορούν να ληφθούν και άλλα μέτρα, όπως μέσω της ανακατανομής του τουρκοκυπριακού κλήρου, να μπορούμε να βοηθούμε στοχευμένα πρόσφυγες που έχουν ανάγκη.

Μέχρι σήμερα, σε ό,τι αφορά τις Ε/κ περιουσίες, έχουν πωληθεί μέσω της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, στα κατεχόμενα, εκτάσεις γης που αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,5%. Από πλευράς Τ/κ, πωλήθηκε το 4,2 τοις χιλίοις της τουρκοκυπριακής γης στις ελεύθερες περιοχές (σε Ε/κ). Κρατήσαμε χαμηλά αυτό το ποσοστό λόγω των μέτρων που πήραμε ως Υπουργείο Εσωτερικών για τις πωλήσεις Τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές. Διότι ακριβώς δεν μπορεί να αφεθεί να διαμορφωθεί με αυτόν τον τρόπο, με αυτού του είδους τις αγοραπωλησίες, η λύση του Κυπριακού επί του εδάφους».